Política

Bush avisa que ha "perdut la paciència" amb Damasc

El president dels Estats Units alerta Al-Assad que no interfereixi en la crisi del Líban

L’esperit nadalenc no sembla estovar el president nord-americà, George W. Bush, que en l’última roda de premsa de l’any ha centrat les seves amenaces enfocant cap al Pròxim Orient. Aquest cop ha estat a Síria a qui li ha tocat el rebre. En clau interna, en canvi, ha callat sobre la polèmica destrucció de cintes de vídeo dels interrogatoris que la CIA va efectuar, el 2002, a dos membres d’Al-Qaida a Guantánamo.

“A Síria li cal quedar-se fora del Líban”. Així de ferm s'ha mostrat Bush, que no vol parlar amb el seu homòleg sirià, Baixar al-Assad, sobre el vesper libanès, perquè diu que ha “perdut la paciència”. Com a motius, el líder nord-americà al·lega: “Perquè acull Hamàs, ajuda Hezbol·lah, els kamikazes surten del seu país cap a l’Iraq i ell desestabilitza el Líban”.

Telefonada
L’alerta no ha quedat aquí i Bush ha amenaçat que si Al-Assad “escolta, no cal fer-li una telefonada, coneix perfectament quina és la meva posició”. Síria sosté l’oposició libanesa dels xiïtes de Hezbol·lah, que acusen la majoria antiparlamentària antisiriana d’acaparar el poder. Però el libanès no és l’únic conflictes de la regió.
Per això, la Casa Blanca ha anunciat que Bush hi anirà de gira del 8 al 16 de gener i visitarà Israel i Cisjordània per mirar d’avançar en el procés de pau. A més, el president també preveu recalar a Kuwait, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, l’Aràbia Saudita i Egipte.

Però si algun tema ha centrat l’atenció de la premsa és la destrucció de les cintes de vídeo dels interrogatoris de la CIA i quin és el grau de coneixement que en tenia la Casa Blanca. “Fins que no acabin les investigacions, no en donaré cap opinió”, ha comentat Bush sobre un afer que enfronta la Casa Blanca i el Congrés, especialment des que, ahir, aquest últim amenacés de citar membres del govern perquè expliquin el perquè de la destrucció.

Bush també ha estat breu en valorar la tria del president rus, Vladímir Putin, com a personatge de l’any per la revista Time. “Suposo que l’han triat perquè és un líder conseqüent”. Però tot seguit s'ha preguntat: “Conseqüent, amb quina finalitat? Com serà el país d’aquí a deu anys?”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.