Política

ERC i CiU impulsen un front comú amb València i les Illes

La proposta de nou model de finançament llançada per Pedro Solbes ha causat fins ara l’anunci públic de creació d’un front comú entre el govern català i CiU i –atenció a l’eufemisme– d’una estratègia comuna entre totes dues Generalitats, la catalana i la valenciana. No s’aturarà aquí la cosa si triomfa la tercera variable que ja s’ha començat a moure: un front de partits nacionalistes dels Països Catalans.

A la vista dels resultats de les balances fiscals fets públics pel govern espanyol ara fa deu dies, que posen a dalt de tot de la classificació de saldo negatiu sobre el PIB les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià, per aquest ordre, Esquerra Republicana ha començat una àmplia ronda de contactes amb CDC, UDC, el Bloc Nacionalista Valencià, el PSM i l’Entesa Nacionalista d’Eivissa.

Dirigents republicans i nacionalistes, segons ha pogut saber l’AVUI, s’han trobat tres cops aquests últims deu dies per constituir un “nucli dur” d’aquest front de partits nacionalistes catalans, valencians i balears que, segons els seus promotors, persegueix constituir-se en alternativa en cas que el front govern català-CiU no acabi de funcionar. Significativament, els contactes es van produir el divendres 18, el dimarts 22 i el dimecres 23. I entremig, el dilluns 21, es va produir la reunió que va donar peu al “front pel país”, com va qualificar el conseller d’Economia, Antoni Castells, l’acord entre el tripartit i CiU per defensar junts el nou model de finançament.

En les converses, que encapçala per la part republicana el vicesecretari general de Política Institucional, Carmel Mòdol, i per la part nacionalista el secretari executiu de Projectes, Estudis i Programes, Quico Homs, i el secretari general d’Unió, Josep Maria Pelegrí, s’ha coincidit a traslladar al Bloc, Unió Mallorquina, PSM i Entesa Nacionalista d’Eivissa que tots tres territoris de parla catalana estan units “ara també per l’espoli”. Les converses, en un clima de “confiança i respecte”, continuaran al final d’agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.