Política

Rubalcaba creu que ja hi ha indicis per il·legalitzar ANB

Els abertzales fan crides a respondre a la imminent decisió del govern central i la judicatura

Acció Nacionalista Basca (ANB), el darrer partit legal dels abertzales, té els dies comptats. Això és el que es desprèn de les declaracions que va fer ahir el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, des de Cadis, on es presentarà com a candidat a les properes eleccions el mes de març, quan va assegurar que ja té “indicis importants” de la relació entre aquest partit i Batasuna.

L’adjectiu “importants” és el que fa pensar en una actuació immediata del govern espanyol. I és que d’indicis legals ja fa temps que n’hi ha. Rubalcaba ho ha admès en diverses ocasions.

Aquests indicis, aquestes proves que se sumen al seguiment que l’Estat ha estat fent a Acció Nacionalista Basca des que va anunciar que es presentaria a les eleccions basques i navarreses, provenen d’una acta que el jutge de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón, va fer pública ahir. Garzón va començar a analitzar les possibles relacions entre les dues formacions a finals d’estiu. En aquest marc d’actuació, va demanar a les forces de seguretat que li donessin la informació de què disposaven al voltant de les activitats dels membres d’ANB.

Després d’analitzar les dades, el magistrat ha conclòs que Batasuna ha intentat traslladar la seva activitat a altres partits, en referència a ANB i a la candidatura EHAK. I és arran d’aquesta investigació que Garzón va decretar l’empresonament de la fins ara portaveu de la formació il·legalitzada, Marije Fullaondo.
Veient tots aquests moviments, s’entén que la il·legalització d’Acció Nacionalista Basca és qüestió de relativament poc temps. No obstant això, Rubalcaba va alertar que els serveis jurídics de l’Estat, el fiscal general i l’Advocacia, no actuaran fins que no tinguin la plena garantia que guanyaran el pols als abertzales als tribunals.

Reacció de Batasuna
Tot i les amenaces de més il·legalitzacions, i el constant degoteig de detencions dels seus dirigents, l’esquerra abertzale va voler llançar ahir un missatge de fortalesa. “Totes aquestes agressions no ens desviaran de la defensa dels drets nacionals d’Euskal Herria i del dret a decidir dels seus ciutadans”, va subratllar ahir a Bilbao Pernardo Barrena, envoltat d’una àmplia representació de la formació independentista. Imatge de resistència i avís al govern espanyol: “Fins aquí heu arribat, d’aquí no passareu, no s’hi val tot contra el poble basc”, va sentenciar el dirigent abertzale.

Barrena, un dels pocs membres de pes de la mesa nacional de Batasuna que segueix en llibertat, va fer una crida a tota la ciutadania basca per “respondre políticament a la guerra” que el govern espanyol ha declarat a l’esquerra abertzale. “Respostes en la mateixa proporció als atacs que patim, per anar obrint les portes a la independència d’aquest país”, va concloure Barrena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.