Política

Els polítics espanyols s'emboliquen en una guerra de declaracions sobre el dret dels reis a opinar

Embolic de declaracions dels polítics espanyols arran de la publicació del llibre La Reina muy de cerca, de Pilar Urbano. Després que Gaspar Llamazares, diputat d'Izquierda Unida, critiqués dijous amb contundència les idees expressades per la dona del rei, aquest divendres la polèmica, molt present a Madrid, ha arrossegat la resta de partits. 

Llamazares va ser el primer de reaccionar en saber-se que Sofia rebutjava el matrimoni homosexual en el llibre d'Urbano."Per sort, a Espanya el rei regna però no governa, i la reina tampoc governa. Qui decideix què és o no matrimoni és el Parlament, i el Parlament ha decidit que la unió entre homosexuals és tan matrimoni com la unió entre heterosexuals", va dir.

I tot i que la Casa del Rei s'ha desmarcat del contingut del llibre i ha assegurat que les declaracions es van fer en l'àmbit privat, Urbano ha respost aquest divendres i la polèmica ha continuat creixent. Segons la periodista, la reina i els seus assessors van llegir les proves d'impremta i el que s'ha publicat és el que es va autoritzar.

Les paraules de Sofia, per tant, s'han continuat considerant autèntiques i tant el PP com el govern del PSOE s'hi han pronunciat. Els populars han ofert una imatge erràtica. A primera hora del matí, en una entrevista a Telemadrid, el vicesecretari de Comunicació del  PP, Esteban González Pons, ha afirmat que "tots els membres de la família reial han de mantenir el principi de neutralitat". "No es tracta de discutir sobre el que diuen, perquè mig país se sentirà ofès i l'altre mig hi estarà d'acord", ha afegit.

Rectificació a mitges al PP
Les paraules de González Pons han estat censurades poc després pel diputat del seu mateix partit, Gabriel Elorriaga, que les ha trobat "intolerables" en declaracions a l'agència Efe. I en una roda de premsa posterior a la seu del PP, González Pons ha dit que no era "conscient" d'haver fet aquestes declaracions, que podien haver estat manipulades "en tallar-les". I ha volgut tancar el cas assegurant que el PP, com a partit, no se pronunciaria sobre el llibre d'Urbano ni sobre les declaracions de la reina, a la qual ha transmès el seu "absolut respecte".

En canvi els socialistes han estat més clars en el seu suport a la monarquia. En la seva compareixença després del consell de ministres, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha defensat els reis i la manera "irreprotxable" amb què exerceixen el paper que els correspon, i no ha opinat sobre el contingut del llibre de memòries. També ha afegit que Sofia és "respectada i estimada dins i fora" de l'Estat espanyol  perquè " en els últims 30 anys ha fet la seva feina de manera impecable".

Des d'El Salvador, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero també s'ha apuntat a les lloances a la monarquia i als Borbons, i ha declarat que "els espanyols poden sentir-se orgullosos" de la manera "exemplar" amb què la reina exerceix les seves funcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.