Política

Puigcercós busca els votants del PSC i ICV construint la Casa Gran de l’esquerra catalana

Política

“Amb una casa no es fa un poble. Calen dues cases per fer un poble”. La frase sintetitza la intenció del president d’Esquerra, Joan Puigcercós, de convertir el partit en el referent de l’esquerra catalana, davant per davant de CiU, referent del centredreta. La pretensió és captar els votants i els entorns del PSC i d’ICV, sobretot dels primers, posant l’èmfasi en el que els diferencia: la vinculació a un partit estatal, el “sucursalisme” de què parlen alguns dirigents republicans en referir-se als seus socis de govern.

Puigcercós vol llançar aquesta opa en una conferència que prepara per després de Setmana Santa, en què està previst que apel·li als socialistes “decebuts” per la feina dels 25 diputats que van cedir a José Luis Rodríguez Zapatero en les últimes eleccions espanyoles i que ara no es fan servir prou per pressionar el govern espanyol. L’entorn de Puigcercós entén que hi ha mercat per a aquesta idea i vol treballar per acostar-se a la significativa bossa de votants que es mobilitzen en clau espanyola i que, en canvi, no opten pel PSC quan es tracta de les eleccions al Parlament.

Sense renunciar a l’independentisme, es tracta de donar un nou impuls –lligat a la nova direcció– a l’estratègia que van fixar fa cinc anys, ara que els republicans detecten que CDC ha fet marxa enrere en la seva primera idea de Casa Gran del Catalanisme. Fins ara hi havia preocupació perquè els flirtejos dels convergents amb el sobiranisme acabessin fent forat entre l’electorat d’ERC més descontent. Pel que fa a ICV, l’anàlisi és que aquesta legislatura els ecosocialistes no han sabut gestionar les contradiccions de ser al govern i encapçalar determinades reivindicacions. A més, el líder del partit, Joan Saura, no passa precisament pel seu millor moment. 

La intenció de fer forat entre els votants socialistes també es va posar de manifest ahir durant l’executiva, que va donar llum verda al document base per debatre amb els socis de cara a la revisió del pacte d’Entesa.

Llorente, portaveu
La reunió va estar centrada a parlar de finançament i a constatar que la situació actual és similar a la de l’Estatut, de la qual els republicans van sortir molt malparats. D’aquí que el secretari general, Joan Ridao, alertés durant la roda de premsa posterior que “ni CiU pot demanar miracles ni el PSC pot tenir dubtes sobre en quin costat de la taula està”. A més, Ridao va reiterar que no hi haurà un avançament electoral pel finançament. L’executiva va nomenar el secretari d’imatge i comunicació, Ignasi Llorente, nou portaveu oficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona