Política

El tripartit català, arma de campanya a Euskadi

Eleccions a Euskadi

L'Experiència del tripartit català s'ha convertit en un arma de campanya electoral per part d'alguns partits polítics a Euskadi durant la campanya electoral, principalment del PNB i el PP basc, per posar de manifest què no volen per al País Basc.

Mentre el PNB ha destacat l'exemple català en què un partit nacionalista guanya les eleccions i no governa, els populars bascos han criticat que el candidat del PSE-EE a lehendakari, Patxi López, vol fer com el president i líder del PSC, José Montilla, i reformar l'Estatut de Guernica. Ezker Batua-Berdeak, Eusko Alkartasuna i Aralar han rebutjat un pacte d'esquerres "a la catalana" per les diferències entre el PSE-EE i el PSC.

En l'inici de la campanya a Vitòria, el candidat del PNB a lehendakari, Juan José Ibarretxe, va avisar que si guanyaven PSE-EE i PP les decisions es prendrien a Madrid "com passa a Navarra i Catalunya". De fet, el missatge nacionalista ha girat sobre l'eix d'on s'ubica el centre de decisió a Euskadi o a Madrid.

El president del PNB, Iñigo Urkullu, s'ha va mostrat crític amb el govern Montilla en el tema de la crisi i ha assegurat que el tripartit havia suposat un "pas enrere" per a Catalunya.

El tripartit català també ha estat en boca del PP basc. El seu candidat, Antonio Basagoiti, va manifestar que no donaria suport al candidat del PSE-EE a lehendakari si pot acabar "fent un Pla Ibarretxe, convertit en reforma estatutària, o donant una Montillada vestit de txakoli". Basagoiti encara va anar més enllà quan va remarcar que a López "si li toqués la loteria li agradaria ser com Montilla i anar amb EA i Aralar".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona
Pròxim Orient

Ferits per una explosió tres membres de la missió de pau de l’ONU al Líban

Barcelona

Sánchez estrena un inèdit fil amic amb la Generalitat d’Illa

Madrid
Veneçuela

Milers d’opositors es manifesten contra la reelecció de Maduro

Barcelona
Àsia

El rei de Tailàndia indulta l’ex-primer ministre Thaksin Sinhawatra

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys deu morts en un atac aeri israelià al sud del Líban

Barcelona