Política

Carod aposta pel tripartit ni que falli el finançament

Reitera la seva posició contradictòria amb la de Puigcercós en ple debat per Reagrupament

El vicepresident Josep-Lluís Carod va reiterar ahir la seva aposta per mantenir ERC en el govern tripartit encara que falli el finançament, entrant novament en contradicció amb el parer del president republicà, Joan Puigcercós. Carod va fer les declaracions a Europa Press en un moment molt significatiu, com és el de la ruptura amb Reagrupament.

Segons Carod, l’estabilitat del govern de PSC, ERC i ICV està garantida sigui quin sigui el resultat del finançament autonòmic i no hi haurà sortides “unilaterals” per part de cap dels socis. Puigcercós és partidari d’estudiar aquesta possibilitat arribat el cas.

El vicepresident apunta que els tres partits tenen el compromís d’”acceptar o rebutjar en bloc” el nou sistema de finançament. I considera que el govern ja s’ha “plantat” en rebutjar les propostes presentades fins ara per l’executiu espanyol, perquè no eren “ni justes ni suficients” per a Catalunya. “Això ja és un un gest de fermesa i valentia”, opina, encara que el govern català no hagi aconseguit fer complir l’Estatut.

“El futur de l’actual Govern està garantit”, va insistir, perquè els tres socis s’han posat d’acord en “defensar els interessos de Catalunya abans que els del partit”. Segons la seva opinió, el principal partit de l’oposició, CiU, ja hauria acceptat el model proposat per l’Estat.

Carod va advertir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que si té la “temptació” de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera abans de tancar un acord amb Catalunya, l’executiu català “haurà de votar no a l’acord que proposi el govern del PSOE. Després, però, el pacte ha de ser validat a les Corts, i s’hauria de veures aleshores si el PSC manté la posició de la Generalitat o la del PSOE. I, en conseqüència, quina reacció política hi té ERC.

Carod considera que no té sentit posar nous terminis, perquè des del 9 d’agost del 2008 el govern espanyol està fora de termini legal. “Prefereixo un acord acceptable, tot i que hagi de passar més temps, que un mal acord amb presses”, va postil·lar.

Per a Carod, amb el nou govern espanyol hi ha “elements que poden jugar en positiu”, com que el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, “no tingui una mirada de la realitat de l’Estat espanyol des de Madrid, sinó des de la perifèria”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.