Política

S'aprova el nou Consell de Garanties, que podrà obligar el Parlament a modificar lleis

El Parlament ha aprovat aquest dimecres, amb els vots del PSC, ERC i ICV-EUiA la llei del Consell de Garanties Estatutàries, que substituirà el Consell Consultiu i que incorpora com a principal novetat el fet que els dictàmens sobre drets i deures seran vinculants.

Han votat contra la llei el PP i C's, i CiU s'hi ha abstingut. A diferència del Consell Consultiu, els dictàmens del qual no eren vinculants, els del nou consell sí que ho seran quant a la carta de drets i deures dels ciutadans de Catalunya i quant a projectes i proposicions de llei del Parlament que desenvolupin o afectin els drets reconeguts en els capítols I, II i III del títol primer de l'Estatut.

Aquesta novetat, juntament amb el procediment per triar els seus membres, és el que no agrada al PP i a C's. Des de les files populars, el diputat Jordi Montanya ha indicat que, introduint el caràcter vinculant del consell, es crea "un òrgan de control que limita el poder polític de la cambra legislativa".

Sobre l'elecció dels membres del nou òrgan, Montanya manté que el mateix Consell Consultiu va detectar inconstitucionalitat en la forma d'elecció del membre que s'escollirà a proposta dels ens locals. El diputat popular també creu que es tanca la porta a la possibilitat que professionals liberals del món universitari i del dret puguin ser membres del nou consell, i ha recordat que l'article del nou Estatut sobre aquest consell és un dels que va impugnar el partit en el seu recurs contra l'Estatut davant del Tribunal Constitucional.

Des de C's, Albert Rivera ha advertit que el Consell Consultiu "funcionava, i les coses que funcionen no s'han de canviar", per la qual cosa considera innecessaris els canvis que proposa la llei, que, a més, té articles de "manifesta inconstitucionalitat".

Francesc Homs (CIU) ha lamentat que en el redactat final el tripartit no hagi accedit a incorporar cap esmena del seu grup al text, motiu pel qual s'han abstingut.

La relatora del projecte i diputada del PSC, Lídia Santos, ha admès que la tramitació d'aquest projecte ha estat "massa llarga", però ha anunciat que la nova llei dóna "major seguretat jurídica" al nou consell. A més, ha recordat que el Consultiu, en un dels seus dictàmens, va indicar que el nou òrgan s'adapta plenament a l'Estatut i a la Constitució.

Com a portaveu d'ERC, Anna Simó ha afirmat que en cap cas es vol crear un Tribunal Constitucional "paral·lel", i ha recordat que el nou òrgan tindrà dos membres més que el Consultiu, un total de nou: sis de triats pel Parlament, amb els vots de tres cinquenes parts de la cambra, i tres pel govern, un d'ells proposat pel municipalisme.

Jaume Bosch (ICV-EUiA) ha emmarcat la creació del nou òrgan en un context de "renovació" de les institucions catalanes en aplicació de l'Estatut.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.