Política

Pequín vol al Tibet una "Gran Muralla contra el separatisme"

Món

La vigília del 50 aniversari de la gran revolta tibetana contra la invasió xinesa i el posterior exili del Dalai-lama, el president de la Xina, Hu Jintao, va demanar ahir al govern regional del Tibet, tutelat per Pequín, que aixequi una “Gran Muralla” per combatre el “separatisme” i preservar la unitat nacional.

“Heu de mantenir la seguretat nacional i l’estabilitat social del Tibet”, va demanar el president xinès als delegats tibetans presents a Pequín amb motiu de l’Assemblea Popular Nacional (APN), les sessions legislatives anuals. “Hem de protegir la unitat de la mare pàtria i assegurar l’ordre i l’estabilitat permanents per al Tibet”, va concloure Hu, líder del Partit Comunista Xinès (PCX) al Tibet durant la dècada dels vuitanta, anys de fortes protestes a la regió.
Conscient de la importància que el dia d’avui té per a la comunitat tibetana, les autoritats xineses han reforçat la seguretat de tot l’altiplà davant el temor a un esclat de protestes contra la presència xinesa similars a les de l’any passat.

Pequín ha desplegat milers de soldats i membres de les forces de seguretat a les regions al Tibet i a les regions veïnes. El govern ha reforçat, a més, els controls fronterers en aquestes àrees davant “les possibles activitats de sabotatge de la banda del Dalai-lama”.

Ahir dos vehicles policials xinesos van resultar afectats per l’explosió de dues bombes casolanes de baixa intensitat. L’incident es va produir de matinada a la localitat de Golog, a la província xinesa de Qinghai, veïna del Tibet, on es van registrar diversos enfrontaments sense víctimes entre la policia forestal i la minoria tibetana local.

“Autonomia plena”
Les comunitats tibetanes d’arreu del món recordaran avui el 50 aniversari de la gran revolta tibetana amb manifestacions i actes de protesta. En el seu discurs habitual del 10 de març, el Dalai-lama es reafirmarà en la “legítima lluita per una autonomia plena per al Tibet”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.