Política

La justícia britànica troba motius per extradir De Juana

El jutge d'Irlanda del Nord ha dictaminat que el delicte d'enaltiment del terrorisme que la justícia espanyola imputa a l'exprès etarra Iñaki de Juana Chaos pot ser motiu per extradir-lo.

El jutge Thomas Burgess ha afegit que en virtut de la llei britànica hi ha raons per extradir De Juana. La defensa de l'exmembre del comando Madrid assegurava que el presumpte delicte que se li imputa no té equivalent en la legislació antiterrorista del Regne Unit i, per tant, l'ordre d'extradició no té raó de ser.

La decisió d'extradir o no Iñaki de Juana Chaos no tanca el procés. Les parts podrien recórrer al Tribunal d'Apel·lacions de Belfast i arribar fins al Tribunal dels Lords de Londres, que és el màxim estament judicial del país.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va demanar l'extradició d'Iñaki de Juana Chaos perquè donés explicacions sobre una carta que es va llegir en nom seu durant un homenatge que li van fer a Sant Sebastià. L'acte es va fer l'endemà d'haver sortit de la presó, on complia condemna per una vintena d'assassinats.

Resolució complexa
La petició va arribar al novembre a mans del jutge Burgess, que va posar De Juana en llibertat vigilada mentre n'analitzava el cas. En un principi la resolució era complexa perquè el delicte d'enaltiment del terrorisme no té equivalent al Regne Unit i, a més, aquest país només està obligat a entregar un presumpte criminal si la pena és superior a tres anys, cosa que, en aquest cas, no passaria.

La defensa ha utilitzat aquests dos punts per desarmar la petició. La fiscalia de la Corona, representant de la justícia espanyola, demana al magistrat que no es basi en la solidesa de les proves, sinó en la definició del delicte d'enaltiment del terrorisme que es fa en l'ordre d'extradició.

Nova fase
Tot i això, la decisió dóna pas a una nova fase en què la defensa podrà presentar davant del mateix tribunal i el mateix jutge les al·legacions amb les quals aspira a impedir l'extradició, i que segons ha avançat avui l'advocat que ha representat De Juana, Eduard Sitzgerald, se centraran en les bases de prejudici per opinió política, drets humans i abús de procés.

Amb aquestes bases, l'equip legal de l'exprès d'ETA espera tramitar la imputació des d'Irlanda del Nord, on resideix des de l'estiu i on aspira a quedar-se en la nova vida que ha iniciat a la província de l'Ulster, segons ha confirmat Sitzgerald.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.