Política

Zapatero i Sarkozy s'emplacen a donar un nou impuls a les interconnexions del TGV i la MAT

Els dos presidents asseguren que Barcelona estarà connectada amb Lió per tren d'alta velocitat "en tres o quatre anys"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el de la república francesa, Nicolas Sarkozy, s'han emplaçat aquest dimarts a Madrid a donar un impuls a les interconnexions elèctrica i de TGV, que segons Zapatero es faran realitat "en els pròxims anys". Tots dos han signat declaracions sobre la creació d'aquestes infraestructures en una cimera hispano-francesa en què han demostrat un alt grau de sintonia. Sarkozy, que ha demanat des del Congrés que es passi dels discursos als fets, ha apuntat que "en tres o quatre anys" Barcelona estarà connectada en TGV amb Lió. També han signat acords de col·laboració en seguretat i s'han promès suport de cara a la presidència espanyola de la UE.

Obres en marxa
Pel que fa al tractat d'impuls del TGV, França s'ha compromès a dur a terme un projecte de condicionament de la línia actual entre Perpinyà i Montpeller que ha de permetre augmentar la seva capacitat de forma progressiva. El projecte de nova línia entre aquests dos municipis acaba d'entrar en una nova fase amb el procés de debat públic, que té lloc del 4 de març al 9 de juny del 2009, on participen les autoritats espanyoles.

L'Estat, per la seva banda, ha informat l'executiu francès que la línia Barcelona-Figueres estarà enllestida "en la seva totalitat" al 2012, i que està duent a terme actuacions complementàries per disposar d'ample UIC entre Barcelona i Figueres, incloent-hi el Port de Barcelona al 2010. Segons l'executiu espanyol, aquestes actuacions conclouen amb la construcció de la variant de Figueres, que ja té la primera fase "amb les obres molt avançades", mentre que la connexió en ample europeu des del Port de Barcelona ja està en obres.

Pel que fa a la MAT, les dues parts han treballat en la definició del punt exacte de pas de la frontera tot aprofitant les infraestructures existents (el TGV i les autopistes) en el que l'executiu espanyol denomina "un ampli acord amb les poblacions implicades" que "ja s'està duent a terme". En la declaració signada, els dos executius apunten que la interconnexió "tindrà efectes positius en termes de seguretat del sistema elèctric i de millora de l'auxili dels dos països", com va passar durant el temporal que va afectar el sudoest de França a finals de gener del 2009.

Cooperació contra la crisi i ETA
A més dels impulsos a la MAT, els dos executius han signat acords sobre cooperació en matèria d'innovació, seguretat interior i política europea de seguretat i defensa. Pel que fa a la seguretat, tots dos s'han emplaçat a ampliar la cooperació que ja existeix en la lluita contra el terrorisme a altres àmbits criminals. Zapatero ha agraït la "determinació" del president francès en el combat contra ETA i ha fet referència a l'entesa entre els dos executius en les receptes que s'han de posat en marxa per plantar cara a la crisi. Sarkozy ha promès ple suport a Zapatero durant la presidència espanyola de la UE i per a la seva presència a la pròxima cimera del G-20 a Nova York.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.