Política

Washington extrema la seguretat per la investidura d'Obama

Actes previs a la investidura

Washington bull. Cada quatre anys igual, tot i que segurament aquest cop més, perquè l’obamamania s’ha desfermat fins a l’extrem que el nou president tindrà un obamamòbil, una limusina blindada feta a mida que utilitzarà per traslladar-se durant els actes d’investidura de demà. Però la seguretat presidencial s’ha estès a quotes extremes. Els EUA van desplegar ahir 45.000 soldats i policies a Washington, uns efectius que superen el nombre de tropes i agents de seguretat enviats a l’Afganistan.
Alhora, les autoritats de la capital van declarar la ciutat zona “lliure de prostitució”. No complir la normativa suposarà una multa de 300 dòlars i possible presó. I és que aquests dies a Washington gairebé tot està prohibit. Els trastorns per als seus 560.000 habitants s’han començat a notar amb vehemència el cap de setmana. Per exemple, ja s’ha tancat el trànsit de vehicles privats als ponts sobre el riu Potomac, a prop del Lincoln Memorial, on ahir al vespre es va celebrar un macroconcert amb les actuacions de Bono, dels U2, Beyoncé, Bruce Springsteen i Shakira, entre d’altres. Tot i les baixes temperatures, al recital hi van assistir més de mig milió de nord-americans, a més del president electe. Hores abans, al matí, Barack Obama havia anat al cementiri d’Arlington (Virgínia) per retre tribut a la tomba del soldat desconegut en una breu cerimònia acompanyat del futur vicepresident, Joe Biden, i de les dones respectives. 

“Responsabilitat”
Després, els Obama i els Biden van anar a missa, en serveis separats. A l’església baptista del nord-oest de Washington, els fidels van aplaudir l’entrada de la família del futur president dels EUA, que demà jurarà el càrrec amb un discurs que apel·larà “a la responsabilitat i a la necessitat de redreçar el país”, va explicar Robert Gibbs, futur portaveu de la Casa Blanca.

Qui també va donar pistes sobre el discurs d’investidura era Rahm Emanuel, futur secretari general de la Casa Blanca, que es va referir novament al terme “responsabilitat”, després “de massa temps d’una cultura del laisser faire”.

Obama “dirà que tothom té alguna cosa per aportar al país i que tenim l’obligació de fer-ho per recuperar la grandesa, és l’hora d’exigir responsabilitats i que els dirigents donin exemple”, va afegir Emanuel. L’home que serà el primer president negre dels EUA té fama de bon orador. Ara només cal veure si serà capaç de superar el discurs del seu model, Abraham Lincoln, que el 1865 va fer el que està considerat com el millor discurs d’investidura dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.