Política

Hamàs anuncia que no aturarà el foc si Israel no es retira de Gaza

El màxim líder del moviment palestí Hamàs, Jaled Mishaal, ha posat aquest dissabte una sèrie de condicions posar fi al llançament de coets de la seva organització cap a Israel des de Gaza, i ha afirmat que no acceptarà cap armistici mentre continuï l'ocupació israeliana.

En un discurs televisat, Mishaal ha afirmat que qualsevol iniciativa a favor de la pau a Gaza ha d'incloure la fi de l'agressió israeliana, la "immediata retirada" de Gaza, l'aixecament del bloqueig de la franja i l'obertura dels passos fronterers.

"Aquestes són les nostres demandes, i rebutjarem qualsevol iniciativa que no accepti aquests punts", ha afirmat Mishaal en el seu discurs, gravat a Damasc, on viu exiliat, i retransmès per la cadena de Qatar Al Yazira.

Des que Israel va començar l'ofensiva a Gaza, el 27 de desembre, hi ha hagut diversos intents de conciliar una treva, l'últim dels quals impulsat pel govern egipci. Cap proposta ha estat acceptada per les dues parts, tot i que encara hi ha negociacions obertes.

Mishaal ha insistit que Hamàs "no acceptarà cap iniciativa per a una treva mentre [Gaza] estigui sota el foc israelià".

També ha recordat que no és la primera vegada que palestins i israelians negocien una treva, però ha aclarit que no hi haurà un armistici perquè, ha afegit, "mentre hi hagi ocupació hi haurà resistència" contra Israel. "El poble palestí té dret a resistir l'ocupació", ha insistit Mishaal.

Hamàs va fer-se amb el control de Gaza el juny de 2007, després de vèncer en unes eleccions a la franja i de combats amb grups palestins rivals lleials al president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas.

Des d'aleshores, Gaza esta bloquejada i els passos fronterers només s'obren per a l'ajut humanitari.

Mishaal també ha deixat clar que Hamàs no acceptarà cap força internacional a Gaza, una possibilitat proposada per Egipte. "La considerarem com una força d'ocupació", ha afegit el líder de Hamàs.

En el mateix discurs, ha confirmat que representants del seu moviment estan negociant al Caire un possible alto el foc i "explorar vies" que permetin aturar l'ofensiva militar israeliana.

Segons Mishaal, Hamàs "no ha elegit la guerra", sinó que la seva lluita ha de continuar per "guanyar la llibertat" dels palestins. "Tota nació té dret a resistir", ha insistit.

"No acceptarem una treva permanent. Aquesta lluita per a nosaltres és contra l'ocupació. Hem de ser pacients i serem victoriosos", ha afirmat Mishaal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.