Política

ETA avala la violència mentre el futur del País Basc no es pugui decidir "seguint les regles democràtiques"

En un comunicat remès a Gara i Berria, l'organització terrorista ETA avala la via de la violència per aconseguir la independència del País Basc. Assegura que actualment hi ha dos projectes de país sobre la taula: l'actual, sotmès als Estats, i el de l'Estat basc.

Segons els terroristes, si es posessin tots dos en disputa "seguint les regles democràtiques, sense imposicions dels Estats, aquest poble iniciaria el camí cap a la independència per vies pacífiques i democràtiques", però afegeix que, mentrestant, "haurem de seguir lluitant amb totes les forces, perquè els Estats enemics no donen la més mínima senyal de voler respectar la paraula del País Basc".

Aquest comunicat s'emmarca en la commemoració del 50è aniversari de la fundació de l'organització terrorista, i en aquest, l'organització armada valora els seus anys d'història i la situació actual.

A més del comunicat, ETA ha enviat un vídeo a diferents mitjans bascos com EiTB. La banda terrorista es refereix a l'actual situació i critica "el joc" de Madrid i França, que no li han donat "el més petit senyal de voluntat de respectar la paraula d'Euskal Herria", i per això adverteix que, "mentrestant", seguirà "lluitant amb totes les forces i maneres" per aconseguir el seu objectiu.

Al mateix temps, la banda terrorista, en un missatge de vídeo llegit per una dona, diu que està disposada a aconseguir la pau, una "pau en majúscula: el diàleg, la negociació i el consens polític". "Hem d'aconseguir el marc democràtic que reconegui la paraula del poble basc", indica.

ETA recorda que malgrat que va néixer durant el franquisme, el seu objectiu "no era combatre el franquisme, sinó portar el País Basc a la llibertat", i assegura que encara continua lligada a aquest objectiu.

També afirma que l'organització armada "no perdonarà" un intent de "reeditar l'operació del postfranquisme", i conclou que "els que creiem en els drets democràtics que corresponen a aquest poble i el volem portar a un escenari democràtic no el deixarem entrar en via morta 30 anys més".

Dos projectes
Per ETA, actualment són dos els projectes en què es pot emmarcar el futur del País Basc. Un, l'actual, que el sotmet als Estats, i l'altre, la creació d'un Estat basc. L'organització armada proposa posar els dos models en disputa "seguint les regles democràtiques".

Segons ETA, d'aquesta forma el País Basc podria iniciar, "sense imposicions", el camí de la independència "per vies pacífiques i democràtiques", però també adverteix que, mentre no es doni aquest marc, és necessari "seguir lluitant amb totes les forces, perquè els Estats enemics no donen la més mínima senyal de voler respectar la paraula del País Basc".

Per això, els terroristes sentencien: "És el moment d'unir forces per aquest poble perquè el País Basc tingui el seu lloc i la seva paraula al món".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.