Política

Raimon Obiols avisa que "no farem amics" a Europa "si posem sempre per davant reivindicacions identitàries"

L'eurodiputat del PSC Raimon Obiols ha advertit que Catalunya no farà amics a Europa si posa sempre per davant el català i les "reivindicacions identitàries" i de "diferenciació i confrontació". Obiols reclama a ERC i CiU "contenció i simpatia", que "no alcin massa el to de veu" i que respectin la "unitat" dels eurodiputats catalans a Brussel·les.

Obiols veu necessari "demanar explicacions" als candidats republicà i convergent, Oriol Junqueras i Ramon Tremosa, per haver "recomanat" votar en contra de la Constitució europea i haver provocat un "retrocés dramàtic" a la Unió Europea.

"Per aquesta via no anem bé. Si sempre posem al davant les nostres reivindicacions identitàries i accentuem el nostre discurs identitarista, de diferenciació i confrontació amb els altres, no farem amics, els hem de fer amb contenció i simpatia", ha reivindicat Obiols.

L'eurodiputat socialista ha advertit que per "fer la màxima quantitat possible d'amics de la causa del català a Europa" no s'ha de reclamar el seu ús a les institucions europees "amb la màxima energia possible, sinó amb intel·ligència, per aconseguir fer evolucionar la situació". "Si anem allargant la llista de catalanòfobs, no anirem enlloc, hem d'ampliar la llista de catalanòfils, de gent que ens entengui", ha afirmat Obiols.

"Ho hem de fer units, si apareixem dividits o confrontats davant d'Europa serà negatiu", ha alertat Obiols, sumant-se a la crida que l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha fet a Tremosa i Junqueres, reclamant-los que respectin l'històric pacte no escrit d'unitat entre els europarlamentaris catalans en els temes de país. "És important no caure en la retòrica i la gesticulació" i "fer un esforç sistemàtic per no dividir-nos més enllà de l'estrictament necessari", ha insistit Obiols, recordant que tant amb l'eurodiputat d'ERC Bernat Joan, ara secretari general de Política Lingüística, com amb el de CiU, Ignasi Guardans, es van "entendre molt bé".

Obiols ha defensat que "saber què pensen Junqueres i Tremosa sobre el Tractat de Lisboa és fonamental" i li interessa més que el seu "grau d'eficàcia sobiranista". L'eurodiputat del PSC ha reivindicat que no cal "demanar explicacions als electors" que van votar en contra de la Constitució Europea, però sí "als que van recomanar" que ho fessin, prometent-los que si guanyava el no es produiria "una reacció fantàstica i un gran salt endavant, una mena de catarsi".

Obiols assegura que després d'haver vist les "tres passes enrere" i el "retrocés dramàtic" que ha patit la UE després del no francès i holandès a la Constitució, ara Junqueres i Tremosa no tornarien a fer campanya pel no, perquè "a base d'errors s'aprèn".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.