Política

La fiscalia impugnarà les llistes abertzales D3M i Askatasuna

Eleccions basques

La Fiscalia General de l’Estat ha posat en marxa el procés per impugnar totes les llistes electorals sospitoses de tenir algun vincle amb la il·legalitzada Batasuna que intentin concórrer als comicis bascos de l’1 de març. La consigna del govern espanyol és clara: enmig de l’actual ofensiva etarra, l’esquerra abertzale no pot continuar al Parlament de Vitòria. Per això la Fiscalia ja treballa en les demandes d’il·legalització de la plataforma electoral Demokrazia Hiru Milloi (D3M), impulsada per exdirigents de HB i ANB, i de la formació Askatasuna, que a les autonòmiques del 2001 va presentar unes llistes plenes de noms contaminats.

El 2 de febrer es proclamaran les candidatures, que es poden presentar davant les juntes electorals des d'ahir i fins dilluns. Aleshores, si tant D3M com Askatasuna compten amb llistes, la Fiscalia presentarà un recurs davant el Suprem per impugnar-les. L’alt tribunal haurà de resoldre les demandes abans de l’inici de la campanya electoral, el 13 de febrer. 

Fonts del ministeri públic van assegurar ahir que la Fiscalia, després de sol·licitar a la policia que investigui si rere D3M i Askatasuna s’hi amaga Batasuna, està a l’espera de conèixer els noms de tots els candidats. A l’espera però amb els recursos gairebé enllestits. I és que la base de la impugnació, amb la polèmica llei de partits a la mà, serà l’habitual: si alguna de les persones que configuren una llista ha format part d’alguna candidatura de l’esquerra abertzale en comicis anteriors, automàticament tota la llista quedarà il·legalitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.