Política

El Kremlin frena l’acord per restablir el gas a Europa

LA GUERRA DEL GAS

L’acord per restablir el subministrament del gas rus cap a Europa que passa per territori d’Ucraïna, firmat ahir a la matinada pels governs de Moscou i Kíev amb la presidència txeca de la UE, estava hores després, a la nit, a un pas del col·lapse. El Kremlin va decidir no reobrir l’aixeta del gas després de denunciar un seguit d’“afegitons manuscrits” introduïts per les autoritats ucraïneses en el fax enviat a Moscou des de Kíev per confirmar que havien rubricat el document pactat amb la UE.

El president rus, Dmitri Medviédiev, va qualificar de “burla al sentit comú” els fets i va fer una crida als líders europeus a pressionar Ucraïna perquè retirés les seves anotacions manuscrites a l’acord. Fonts governamentals russes van assegurar que el primer ministre, Vladímir Putin, havia proposat enviar avui mateix a Brussel·les una delegació per mantenir-hi converses d’urgència.

Rússia va deixar sense gas Ucraïna l’1 de gener per pressionar-la perquè li pagui deutes i accepti una puja dels preus que li paga pel combustible que consumeix. Posteriorment, la va acusar de “robar” el gas que li enviava destinat a Europa i va decidir tallar del tot l’aixeta, cosa que ha condemnat a la penúria de combustible una quinzena de països europeus just quan pateixen temperatures sota zero. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.