Política

Els sindicats convoquen vaga al sector públic el 2 de juny

UGT i CCOO responen amb mobilitzacions a les mesures d'austeritat anunciades dimecres per Zapatero i no descarten una aturada general. Els líders de les dues organitzacions, Fernández Toxo i Méndez, retreuen al president espanyol que ha trencat el diàleg social i ha incomplert un acord amb la patronal, advertexien que el pla portarà més atur i demanen que l'ajustament econòmic carregui sobre les rendes més elevades i en la lluita contra el frau

La federació de serveis públics de la UGT (FSP-UGT) ha convocat aquest dijous una jornada de vaga el 2 de juny contra la retallada salarial anunciada pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, als treballadors de la funció pública. CCOO, per la seva banda, decidia aquesta mateixa tarda promoure l'aturada dels seus afiliats de la funció pública i sospesa la possibilitat de convocar una aturada general.

Els sindicats CCOO i UGT s'oposen al pla pel procediment que ha dut a terme Zapatero, ja que entenen que ha decidit unilateralment. Així, creuen que el diàleg social s'ha trencat perquè hi ha hagut "un incompliment fragant de l'acord que es va signar fa poc,  juntament amb la patronal, quan ja es coneixia l'impacte de la crisi econòmica". A més, pensen que les mesures "xoquen frontalment amb el Pacte de Toledo". D'altra banda, també rebutgen el contingut d'aquest pla perquè "és molt simple pensar que aquestes mesures sobre els funcionaris arreglin el país".

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha definit el pla com a "demolidor pel que fa a l'ocupació". Segons Toxo, "les xifres de creixement econòmic espanyoles no es compliran perquè l'atur continuarà incrementar-se ja que hi haurà menys activitat econòmica".

La funció pública pren la iniciativa
El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha apostat per altres iniciatives per sortir de la crisi que carreguin sobre les rendes més elevades com incloure de nou l'impost de patrimoni i de successions –a les autonomies on es va treure–o pujar l'IVA dels articles de luxe. També han proposat que el govern espanyol lluita amb més força contra el frau i que s'intenti acomodar l'economia submergida espanyola –excessiva– a la de la resta de països europeus.

De moment, i en paral·lel a la reunió que aquest dijous han mantingut el president espanyol i els líders de les dues grans centrals, Cándido Méndez (UGT) i Ignacio Fernández Toxo (CCOO), la federació de serveis públics de la UGT ha convocat l'aturada i ha anunciat també mobilitzacions i protestes prèvies que començaran el 20 de maig, el mateix dia que es preveu que el Congrés de Diputats tramiti la proposta de retallada salarial per als treballadors de la funció pública.

La direcció de la FSP-UGT ha qualificat la retallada salarial d'un cinc per cent que ha proposat Zapatero com una "agressió sense precedents" i un "incompliment" de l'acord assolit fa poques setmanes entre el govern de l'Estat i els sindicats, quan ja es contemplava l'escenari de la crisi econòmica.

Protestes
Els sindicats estan organitzant "processos de mobilitzacions en el sector públic" i no descarten arribar a convocar vaga general.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Blinken assegura els EUA faran “tot el possible” perquè Hamàs accepti l’acord

Barcelona
Rússia

Putin viatja a Txetxènia per primera vegada des del 2011

Barcelona
Itàlia

Els submarinistes obren una via d’accés al iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Salut

L’OMS assegura que “l’mpox no és la nova Covid”

Barcelona
política

L’UCE escalfa motors per al centenari de l’aixecament de Prats de Molló

prats de molló
Guerra a Gaza

Almenys dotze morts en un nou bombardeig contra una escola

Guerra a Europa

La UE comprarà municions per a Ucraïna amb els actius russos

Barcelona
Alemanya

Confirmada la condemna contra una antiga secretària d’un camp nazi

Barcelona
guerra a europa

Els civils fugen de Pokrovsk mentre l’exèrcit rus avança sobre la ciutat ucraïnesa

barcelona