Política

Clegg matisa i ara no exclou pactar amb Gordon Brown

La incertesa del resultat de les eleccions de maig força el líder liberaldemòcrata a deixar obertes totes les opcions d'acord. Els laboristes remunten i empaten amb els liberals, segons un sondeig

El líder del Partit Liberal Demòcrata britànic, Nick Clegg, es va ficar ahir en un embolic verbal quan mirava d'aprofundir -tot matisant-les- les declaracions que va fer aquest cap de setmana i dilluns sobre els possibles pactes postelectorals, si es confirma el que prediuen totes les enquestes: que dels comicis del 6 de maig no en sortirà cap majoria absoluta al Parlament de Westminster.

Diumenge i dilluns Clegg havia assegurat que si el laborisme quedés en tercer lloc en nombre de vots "la gent trobaria inexplicable que Gordon Brown continués com a primer ministre". Personalment, per a l'actual premier, mirar de mantenir la seva posició al número 10 de Downing Street seria "absurd", va reblar.

"Més igualtat"

L'encara estrella ascendent de la campanya assegurava, tanmateix, que "pel que fa a amb qui podria treballar, he estat molt clar, molt més que no pas David Cameron o Gordon Brown: puc treballar amb qualsevol. Fins i tot treballaria amb un home vingut de la Lluna, tant me fa; amb qualsevol que pugui oferir més igualtat, que crec que és el que la gent ara desitja."

Però ahir, en una altra entrevista, Clegg embolicava una mica la troca: "¿Seria un problema treballar amb Brown?", li van demanar. "No, no, no", va respondre. "¿Ho seria treballar amb [Alan] Johnson [ministre de l'Interior]?", l'interrogaven. "No m'interessen les personalitats, ni les simpaties ni les antipaties per ningú. Podria treballar amb qualsevol persona que compartís els meus punts de vista". Brown, doncs, encara és una opció, entre altres raons per la incertesa del resultat final.

Però, tot seguit, Clegg encara ho embolicava tot plegat una mica més: "El que haig de dir és una cosa molt concreta. Em sembla que molta gent -no pas jo, no pas els polítics; parlo de la gent que està pensant en com ha de votar- trobaria una mica peculiar que, d'acord amb el nostre sistema, amb les nostres convencions, algú que és al número 10 [de Downing Street] hi pogués continuar si és el tercer en vot popular".

Aquesta possibilitat va quedar ahir una mica en entredit per l'enquesta que feia pública la cadena de televisió Sky. Per primera vegada després de l'impacte de l'aparició de Clegg en el primer debat televisat a tres bandes del dia 15 d'abril, laboristes i lib-dems apareixen empatats en intenció de vot (29%), mentre que els conservadors no passaven d'un escàs 33%. Però un altre sondeig sobre l'estat de la cursa, en aquest cas elaborat pel grup d'especialistes de la London School of Economics que analitza les eleccions, donava el 28% als laboristes, el 30% als liberaldemòcrates i el 33% als tories.

En aquestes circumstàncies, el darrer debat televisat, que tindrà lloc demà al vespre, pot ser decisiu, i més tenint en compte que se centrarà en el tema fonamental de la campanya: l'economia, la crisi i la manera de sortir-ne.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.