Política

Guerra electoral a Iran

El ministeri d’Interior anuncia un rotund triomf del president ultraconservador Ahmadinejad, però el reformista Mussavi es proclama vencedor. La participació supera el 70% i s’acosta al rècord

Els dos principals candidats a les eleccions presidencials iranianes asseguraven ahir a la nit haver guanyat els comicis. Els mitjans estatals van declarar l’actual president, l’ultraconservador, Mahmud Ahmadinejad, vencedor, però el seu rival més immediat, el reformista moderat Mir-Hossein Mussavi, va al·legar irregularitats en la votació i es va proclamar guanyador de la batalla electoral.

La comissió electoral, que depèn del ministeri d’Interior, va anunciar tard de matinada que amb el 61% dels vots escrutats Ahmadinejad liderava el recompte i guanyava la presidència en primera volta amb el 66,18% dels vots. L’agència oficial IRNA ho confirmava.

“Sóc el guanyador”
Preveient una ràpida reacció oficial, malgrat que el govern va assegurar ahir que no donaria resultats oficials fins demà, Mussavi es va proclamar vencedor abans que la comissió electoral es pronunciés. “Sóc el guanyador definitiu d’aquesta elecció presidencial”, va assegurar. I va denunciar que s’havien produït irregularitats com la falta de paperetes d’alguns candidats. Tot i que el seu equip li atribuïa “el 65% dels vots”, la comissió electoral fixava el resultat de Mussavi en el 29%.

Després d’una campanya electoral tensa i plena d’insults i de sondejos per a tots els gustos, es preveien unes eleccions molt disputades. L’alta participació d’ahir (més d’un 70%) es va acostar al rècord del 80% de fa dotze anys, quan el reformista Muhammad Khatamí va guanyar les presidencials. Quatre candidats es disputaven la presidència de l’antiga Pèrsia. A més d’Ahmadinejad i Mussavi, concorrien als comicis el clergue moderat Mehdi Karrubi i el conservador Mohsen Rezai. Tot homes. Cap de les 42 dones que s’havien inscrit per aspirar a la presidència va ser acceptada pel Consell de Guardians, l’òrgan que vetlla per les credencials islàmiques dels candidats.

Malgrat una campanya dura i manifestacions efusives dels seguidors dels candidats, la jornada electoral va ser tranquil·la. Divendres és dia festiu a l’Iran i els ciutadans van acudir a les urnes en família. Els més mandrosos van optar per votar “després de fer la migdiada”, com apuntava el director d’una agència de mitjans de comunicació. Tant al matí com a la tarda, les cues s’acumulaven als centres electorals i el govern va haver de prorrogar la votació dues hores.

Un dels llocs de pelegrinatge ahir va ser una mesquita del barri de Narmak, a l’est de la capital, on la rumorologia popular deia que votaria Ahmadinejad. I és que Narmak és el barri on es va criar el president. Per si els rumors es convertien en veritat, la televisió iraniana havia instal·lat un escenari davant la mesquita. De tant en tant, un famós presentador local arengava les masses fent-les cridar: “Iran, Iran, la nostra pàtria!”.
A la sortida del centre de votació, un pare emocionat deia als periodistes: “La meva filla ha votat avui per primera vegada!”. Amb divuit anys, la filla en qüestió afirmava en un anglès d’Oxford haver votat “pel candidat que té un nom que comença per A”. El vot dels joves era important ahir, sobretot perquè votaven per primer cop més de dos milions de nois i noies.

Vot jove
El jovent del nord de Teheran, més sofisticat, modern i amb més diners, donava suport a Mussavi i estava segur que triomfaria en primera volta. Mohammad, periodista de trenta anys, optimista, amb una camisa taronja, es mostrava desesperat per “la nostra reputació al món”. “No vull més un govern mentider, en els últims quatre anys han fet empitjorar molt les condicions de vida, abans no estàvem tan malament”, assegurava el periodista. Mohammad es va enrolar en la campanya de Mussavi “perquè era l’únic candidat bo”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.