Política

Castells i Puigcercós constaten que el govern s’ha de plantar

El conseller d’Economia i el president d’ERC coincideixen que si el govern espanyol no es mou s’ha de tancar la carpeta el 15 de juliol. Els dirigents mantenen una reunió discreta per abordar el finançament

No hi ha acord entre els governs català i espanyol encara que José Luis Rodríguez Zapatero s’entesti a vendre que hi haurà fumata blanca en qualsevol moment. I si el 15 de juliol –data fixada pel cap de l’executiu espanyol per tancar el nou sistema de finançament– no hi ha canvis substancials respecte de la proposta actual, el govern català tancarà carpeta i es plantarà. Coincideixen en aquests plantejaments el conseller d’Economia, Antoni Castells, i el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, que ahir van intercanviar impressions durant un esmorzar a la conselleria d’Economia, al qual també va assistir el secretari general dels republicans, Joan Ridao.

Acabades les eleccions europees, el finançament torna a estar en la primera línia del debat polític. Les formacions que integren el govern són conscients que la resolució del debat marcarà el que quedi de legislatura i, a un any i escaig de les eleccions al Parlament, determinarà també les expectatives de cada partit. Esquerra ja ha anunciat que no acceptarà un acord que estigui per sota del que fixa l’Estatut, i en la mateixa línia va el conseller, que també creu que el debat no es pot eternitzar. Durant l’esmorzar, Castells va explicar que el govern espanyol no ha mogut fitxa les últimes setmanes i que el desacord sobre la xifra i punts essencials del model continua, segons apunten fonts coneixedores del contingut de la trobada. Hi podria haver hagut avenços en alguna qüestió menor.

No hi ha tampoc expectatives de canvis d’aquí a la data feta pública per Zapatero per convocar el Consell de Política Fiscal i Financera, de manera que no és descartable que augmenti la tensió entre governs. Castells, Puigcercós i Ridao no van entrar a valorar ahir els possibles escenaris posteriors al final d’aquest llarg pols.

A més del finançament, la reunió va servir per constatar l’asfíxia de la Generalitat, detallar la retallada pressupostària prevista i analitzar la situació de les caixes catalanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.