Política

Tremosa demana integrar els Mossos a l'Europol i crear un exèrcit europeu

Critica el govern tripartit per no insistir en el desplegament integral de la policia catalana

El candidat de CiU al Parlament Europeu Ramon Tremosa ha apostat avui per integrar els Mossos d'Esquadra a l'Europol, cos de seguretat de la UE encarregat de gestionar la informació confidencial sobre crim organitzat, i ha proposat crear un "exèrcit únic europeu".

En la presentació de les seves propostes sobre seguretat, Tremosa ha reclamat fer efectiu l'article 164 de l'Estatut, que preveu la col·laboració entre els Mossos i les policies d'altres països.

Roma com a exemple
Segons Tremosa, la integració de la policia catalana a l'Europol contribuiria a reforçar la seguretat dels catalans i ha posat com a exemple la final de la Lliga de Campions entre el Barça i el Manchester United, que se celebra aquest dimecres a Roma.

El candidat ha destacat que a Roma aquest dimecres hi ha desplegats agents dels Mossos "però no tants com voldríem, i amb un protagonisme menor del que voldríem" dins del dispositiu de seguretat de la final, en no estar integrats a l'Europol.

"Qui coneix millor l'afició del Barça? Qui coneix millor els grups potencialment conflictius? Els Mossos, no les altres forces de seguretat. Per això, no tenir avui una intervenció plena dels Mossos fa que la seguretat dels aficionats pugui veure's afectada", ha alertat.

En no comptar amb tot el potencial de coneixements dels Mossos, el dispositiu de seguretat de la final pot pecar aquesta nit de falta d'"eficiència", ha aprofundit Tremosa, que considera que "els prejudicis jacobins de segles anteriors no poden seguir primant per sobre de l'eficiència".

Tremosa ha carregat també contra el govern català per no insistir en el "desplegament integral dels Mossos i la seva integració en l'Europol", i ha acusat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero de no tenir la "voluntat política" per fer-ho efectiu.

Tremosa ha recordat que l'Ertzaintza i els Mossos "són les dues úniques policies integrals no integrades a l'Europol" i ha posat com a exemple que seguir el model alemany, que permet que "la policia de Baviera tingui presència directa en tots els grups de treball de la UE sobre seguretat".

A més, ha ressaltat que Barcelona "és la ciutat europea on hi ha més requeriments judicials sobre crim organitzat", i per tant fa falta reforçar la "cooperació" policial, perquè ara la policia catalana "no té accés directe a la base de dades que computa tots els estrangers legalitzats a l'Estat espanyol".

En l'àmbit de defensa, Tremosa ha advocat per la "creació d'un exèrcit únic europeu", que "faria més efectiva l'acció d'Europa com a agent global" i se superarien "els recels i la desconfiança que hi ha ara" entre els exèrcits estatals.

Aquest exèrcit unificat, segons Tremosa, participaria "en missions de pau, missions humanitàries o per resoldre conflictes", de manera que "si hi ha una altra guerra als Balcans, Déu no ho vulgui, que no hagin de ser els americans els qui hagin de resoldre un conflicte dins del continent europeu".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.