Política

Consultes sobiranistes arreu del món

Els catalans que viuen a l'estranger comencen a organitzar-se per celebrar una consulta com la d'Arenys de Munt

Els catalans que hi ha repartits pel món volen conscienciar la comunitat internacional del moviment popular que s'ha creat al voltant de la consulta sobiranista d'Arenys de Munt i mobilitzar els seus conciutadans.

I per això, en aquells països on es detecti un interès es faran declaracions d'ajuda per elaborar una consulta. De moment, ja hi ha diverses comunitats europees i americanes interessades i ara han de començar a pensar com organitzar-se.

La idea va sorgir aquest cap de setmana a Viena, on s'ha celebrat la trobada de la xarxa europea de casals catalans, impulsada per l'àrea d'Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat de Catalunya.

Francesc Izard, del casal català de Viena, explica que arran de l'interès que havia generat l'esdeveniment d'Arenys de Munt en la diàspora catalana, van aprofitar la presència a la ciutat de bona part dels representants de les comunitats catalanes d'Europa per realitzar un sopar, al marge de la trobada oficial, amb dos dels impulsors de la consulta popular d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis i Jordi Bilbeny, perquè expliquessin la seva experiència.

"Hi van assistir més de 50 participants d'Alemanya, Andorra, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Escòcia, França, Islàndia, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Suïssa i País Basc, entre d'altres, però tots van venir a títol individual", remarca Izard.

Acabat el sopar, va haver-hi persones disposades a iniciar un procés similar i van decidir crear comissions per començar a organitzar-se.

"Ha de ser un moviment cívic dels catalans a l'exterior, i en els llocs on es detecti interès, els casals catalans poden fer una declaració d'ajuda, però res més, en un procés similar al que s'està donant en molts ajuntaments de Catalunya", detalla Izard.

L'Anna Cortils, una de les catalanes que hi ha a Portugal i que va ser a Viena, assegura: "Estem molt interessats a poder realitzar una consulta sobiranista com la d'Arenys de Munt. Creiem que a Portugal ens entenen molt. Des de fa alguns anys que se'ns valora més i ja no s'adrecen a nosaltres com a espanyols sinó com a catalans, bascos o gallecs, segons el cas".

Cortils detalla que ara han de començar a estudiar com convocar els prop de 700 catalans que es calcula que hi ha a Portugal, perquè "ens faria molta il·lusió organitzar-ho, però si no ho podem fer bé, no ho farem".

De moment, han decidit que per poder participar-hi demanaran el permís de residència i un document oficial que l'acrediti, tot i que en aquesta primera reunió posterior al sopar es va plantejar, fins i tot, deixar participar els ciutadans nadius perquè poguessin expressar la seva opinió.

"Volem contribuir a conscienciar l'opinió pública internacional d'una de les realitats de Catalunya", explica el membre del Casal Català de Viena. I per aconseguir-ho, "s'hauran d'adaptar les formes a la realitat de cada lloc. Per exemple, al Quebec ens serà més fàcil explicar que volem aconseguir les mateixes llibertats que ells ja tenen, i a França segurament ho haurem de fer diferent i dedicar-hi més esforços".

De fet, segons Izard, la idea és que "tot aquell qui vulgui" celebri la consulta el Dia de Catalunya a l'Exterior, que se celebra el diumenge immediatament posterior al dia de Sant Jordi i que aquest any és el 25 d'abril.

Per Cortils, la data proposada "és una de les millors possibles", perquè coincideix "amb el dia de la Revolució dels Clavells" portuguesa. "Serà maco explicar que el dia que ells van aconseguir la democràcia nosaltres volem reivindicar també els nostres drets", argumenta.

Les últimes dades disponibles indiquen que hi ha uns 500.000 catalans a l'exterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.