Política

Gordon Brown rep pressions per dimitir des del seu sector més pròxim

Els analistes britànics apunten que el Regne Unit podria celebrar uns nous comicis en un any, ja que els precedents de parlaments sense majories absolutes mai han estat gaire estables

L'encara primer ministre britànic, Gordon Brown, ha rebut pressions d'alguns dels seus ministres i aliats perquè dimiteixi, segons publica The Sunday Times. Segons el rotatiu, el partit laborista vol anar a l'oposició i preparar-se per lluitar amb un altre líder unes noves eleccions. De fet, els analistes apunten que el Regne Unit podria celebrar uns nous comicis en un any, ja que els precedents de parlaments sense majories absolutes mai han estat gaire estables. Una enquesta per The Times indica que un 62% dels britànics creu que Gordon Brown ja hauria d'haver dimitit com a primer ministre. Conservadors i liberal demòcrates es reuneixen aquest diumenge per definir una possible coalició.

A l'espera de poder iniciar negociacions amb els liberal demòcrates si els de Nick Clegg no arriben a un acord amb els conservadors, Gordon Brown es manté com a primer ministre britànic i de moment no sembla disposat a dimitir. Però les pressions sobre el líder laborista són cada vegada més grans, tan dins com fora del seu partit.

Fonts ministerials citades per The Times asseguren que seria un "desastre" per Brown intentar fer ofertes als liberal demòcrates. "La clau per nosaltres ara és retirar-nos. Necessitem un anàlisi a mig i llarg termini. Si ho fem bé, podem tornar en un any", assegura aquesta font.

Dissabte, el diputat laborista John Mann va assegurar que Brown hauria de dimitir "en el futur proper" per tal que una possible negociació en el futur amb els liberal demòcrates no perdi "credibilitat". El secretari d'Estat per Gal·les, Peter Hain, també ha defensat que el problema no hauria de ser sobre "un individu", i ha afirmat que si Brown "no pot marcar la diferència" marxarà.

Sense intencions d'abandonar
De moment, però, Brown, continua a la seva residència d'Escòcia, des d'on podria estar preparant una possible alternativa d'esquerres al govern del conservador David Cameron en què participarien els nacionalistes, els verds i els liberal demòcrates.

De fet, el primer ministre d'Escòcia i líder de l'SNP, Alex Salmond, ha instat el líder liberal demòcrata, Nick Clegg, a reflexionar sobre la possibilitat d'una majoria d'esquerres al parlament de Westminster. Salmond considera que tenint en compte que els tories només tenen un diputat a Escòcia, Edimburg ha d'intentar donar suport a una alternativa a David Cameron.

Amb tot, segons l'enquesta de The Times, el 48% dels britànics creu que hi hauria d'haver un govern liderat pels conservadors i amb David Cameron com a primer ministre. Els ciutadans donen suport tant a una administració en minoria com a una coalició amb els liberal demòcrates de Clegg.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.