Política

"Les lleis de Berlusconi són una amenaça a la justícia"

Antonio Ingroia investiga si va haver-hi un pacte entre l'Estat i la Màfia just abans de l'entrada en política de Berlusconi

Antonio Ingroia investiga si va haver-hi un pacte entre l'Estat i la Màfia just abans de l'entrada en política de Berlusconi. Ha citat a declarar el fill d'un mafiós, Massimo Ciancimino, que ha presentat documents que abonen la tesi que Berlusconi hauria pactat amb la Màfia a través de la seva mà dreta, Marcello dell'Utri, per ser-ne el nou referent polític.

Quin és el paper de Massimo, fill de l'exacalde mafiós de Palerm, Vito Ciancimino?
L'escoltarem l'1 de febrer, en el procés contra un general, Mario Mori, acusat d'afavorir el boss de Cosa Nostra Bernardo Provenzano en una treva entre l'Estat i la Màfia. Segons Massimo Ciancimino, el pare va ser ambaixador de la treva, per això és important escoltar-lo.

Mori ja havia iniciat la treva amb l'antecessor de Provenzano com a boss de Cosa Nostra, Totò Riina?

Sí, segons Ciancimino i d'altres, la va començar amb Riina. Però aquest demanava un preu massa alt a l'Estat i va trencar la treva de seguida assassinant el jutge Paolo Borsellino. Llavors, segons Ciancimino, Provenzano ajuda a detenir Riina i li pren el lloc en les negociacions. Aquí és on entren les declaracions sobre Dell'Utri.

Ciancimino fill assegura llavors que Dell'Utri roba el lloc al pare en la negociació Màfia-Estat, un any abans de crear Força Itàlia amb Berlusconi?
A un cert punt de la negociació, Ciancimino pare fa nosa. Se'l deté i se'l treu de circulació. En aquell moment, segons Massimo, Dell'Utri pren el lloc de Ciancimino pare, fins que acaba la negociació el 1993. El que diu Ciancimino fill lliga llavors amb el penedit Gaspare Spatuzza, que explica que l'any 1994 el boss Graviano li explica que l'acord està tancat [el març de 1994 Berlusconi guanya els comicis per primer cop].

El fill de Ciancimino ha citat una carta que Provenzano hauria enviat a Berlusconi perquè cedís a Cosa Nostra una televisió, amenaçant-lo, suposadament, per no haver respectat els pactes.
Ciancimino era un home molt proper a Provenzano, hi tenia amistat i confiança.

Quina és la importància de les declaracions de Ciancimino fill?
Si tot fos cert, fidedigne, contrastat, serien molt importants. Per primer cop, un testimoni proper narra la negociació entre Estat i Màfia. Però les declaracions no van a missa, han de ser verificades minuciosament. És el que fem des de fa un any i hem trobat que moltes són fidedignes. Sobretot en allò en què va tenir un coneixement directe o a través del pare, Ciancimino fill ha estat digne de crèdit i per això el portem com a testimoni de l'acusació.

Té previst imputar Dell'Utri per aquestes acusacions?
Per ara, no.

Fer-ho no afectaria necessàriament Berlusconi. Vostè els va investigar fa uns anys i només va imputar Dell'Utri.
Cert. El 2002 vam anar a interrogar Berlusconi per investigar-ne les relacions amb la Màfia, però es va acollir al dret de no respondre. Es va considerar llavors que els elements eren insuficients per iniciar un procés, així que va ser arxivat. En canvi, es van considerar suficients per a Dell'Utri, se'l va processar i va ser condemnat en primer grau. Ara esperem el procés d'apel·lació.

Berlusconi va dir que temia ser investigat. Té motius fundats?
L'hi hauria de preguntar a ell.

Però hi ha elements nous que puguin conduir a obrir-li una investigació?

No puc parlar d'investigacions hipotètiques que haurien de ser secretes a la fiscalia de Palerm.

Lleis que impulsa Berlusconi com la què anul·larà els judicis que durin més de dos anys, ajuden la justícia?
No. És cert que cal una reforma seriosa de la justícia, però aquesta llei és una amenaça a l'eficiència judicial. Tinc la sensació que no hi ha bones intencions al darrere.

Es podran acabar amb èxit els grans judicis per màfia?
Establir un termini màxim, sense donar més mitjans als tribunals, és condemnar la justícia al fracàs. Calen més jutges, més personal... si no, la llei és una eutanàsia de la justícia, la portarà a fer fallida.

El govern també planeja escapçar la possibilitat pels magistrats d'interceptar trucades als sospitosos...
Seria un cop quasi mortal a l'eficiència de les investigacions judicials, sobretot a mafiosos i als delictes en les estances secretes del poder.

Berlusconi vol immunitat per als parlamentaris i membres del govern...
Ja fa anys que la justícia se la veu com una amenaça, des que processa tothom per igual. Hi ha una campanya contra la magistratura i un projecte per revisar les lleis.

És només una obsessió del 'premier'?
Aquest govern ho fa de forma més explícita, però és un problema de la classe dirigent italiana, que té la pretensió d'immunitat i es vol absoldre per llei.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona