Política

“Ni descartem ni deixem de descartar pactar amb el PSC”

Entrevista a Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP de Catalunya

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, serà avui proclamada candidata a la presidència de la Generalitat per a les eleccions al Parlament de l’any que ve, en un acte en què estarà acompanyada per Mariano Rajoy i la plana major del partit. En aquesta entrevista apunta les claus de la seva estratègia.

¿La seva proclamació vol dir que encara un any de campanya permanent?
És evident que sí. És evident que el país, Catalunya, necessita un canvi i que vivim un dels moments més difícils, amb la crisi econòmica més forta que ha tingut. I els catalans necessiten durant aquest any que algú els doni respostes, confiança i esperança i que puguem sortir del túnel. Espero poder-ho fer al llarg d’aquest any.

En un mercat electoral amb les principals cares repetides, quin serà l’eix de la seva candidatura, que serà nova?
L’eix prioritari del programa del PP és solucionar els problemes reals dels catalans i de la Catalunya real, que són la crisi econòmica i l’atur. Lluitar contra l’augment de l’atur –que ja ha superat el mig milió de persones, quan mai s’havia arribat a una xifra tan alta– i contra l’augment de la delinqüència i l’incivisme seran eixos de la meva campanya. Volem assegurar unes polítiques de progrés i socials reals, no com les del tripartit, que són crear més atur i crisi. La millor política social és l’ocupació, no el subsidi.

Què li demana a Rajoy en la seva estratègia electoral?
Li demano que Catalunya sigui la seva prioritat i que els problemes reals dels catalans siguin la prioritat del PP a tot Espanya. Perquè Catalunya ha estat sempre motor d’Espanya i, en canvi, des de fa deu anys veiem que el producte interior brut del que produïm els catalans és a la cua de les comunitats que més produeixen a Espanya. Per això li demano que vingui molt sovint i que els catalans coneguin realment el PP de Catalunya i el PP de tot Espanya; que siguem més propers i expliquem nosaltres el projecte del PP i no d’altres.

Fa un any va ser elegida presidenta, amb un 56% de vots, davant l’opció de Montserrat Nebrera, tancant la crisi creada amb la marxa de Josep Piqué. ¿La divisió interna està superada?
Aquell procés va culminar una crisi d’inestabilitat al partit, amb més de tres presidents en un any. Tots els membres del PP a Catalunya hem sigut conscients de la necessitat que el partit recuperés una drecera i una estabilitat i ho hem aconseguit. Perquè Catalunya necessita un partit seriós com el PP, que és la principal força de l’oposició a Espanya i que, davant d’una Convergència cada vegada més independentista, amb plantejaments sobiranistes i rupturistes, és una alternativa per al vot de centre i centre-dreta moderat.

Vostè ha reorganitzat el PP català a la seva mida, amb persones de la seva confiança. Ja no hi ha sectors?
El partit necessitava una renovació i s’ha renovat. Els congressos provincials han elegit noves juntes i s’han renovat més d’un 80% de càrrecs de districtes i juntes locals i comarcals de tot Catalunya. Hi ha hagut un procés de renovació tranquil·la que fa que el partit estigui molt més cohesionat.

Artur Mas sosté que, si el tripartit no suma en la pròxima legislatura, el govern de CiU està garantit. Amb tot, ¿el PP podria propiciar la continuïtat del govern Montilla abstenint-se?
No, no. El PP de Catalunya vol ser decisiu en la pròxima governabilitat de Catalunya i el que ara més ens interessa no són els pactes de futur sinó solucionar els problemes de la gent, que ho passa molt malament. La classe política cada vegada està més lluny dels catalans, que tenen cada vegada més desafecció cap als polítics, i això és culpa nostra. Intentarem treure els millors resultats i després tindrem capacitat de diàleg amb tothom. Però crec que Mas està deixant orfe un electorat de centre-dreta moderat que vol el millor per a una Catalunya dins d’Espanya i que no està pensant en plantejaments independentistes com els d’Arenys de Munt.

¿El PP, doncs, es presentarà com a equidistant entre CiU i el PSC?
Sens dubte. El PP de Catalunya va presentar una proposta de programa econòmic i no va tenir el suport ni del tripartit ni de CiU. Nosaltres oferim als catalans una possibilitat de sortir de la crisi i no rebem el suport de CiU, que no és una alternativa econòmica a Catalunya. Ho són les propostes del PP d’abaixar impostos, limitar la despesa i d’un nou marc social que ens pugui treure de la crisi. Amb aquestes tesis ens presentarem als ciutadans.

Per tant, un pacte PP-PSC, similar al del País Basc, no és descartable...
Nosaltres ni descartem ni deixem de descartar res. Ara no és el moment dels pactes, que tocaran quan tinguem els resultats.

L’aliança PSC-PP es posa de manifest en la desaprovació de les consultes sobiranistes o amb pactes locals com el que acaben de fer a Platja d’Aro...
Les qüestions territorials són una cosa i no s’ha d’extrapolar res. Una cosa és el govern de la Generalitat i una altra les qüestions locals, que no tenen res a veure. Nosaltres volem poder dialogar amb tothom, no com altres que recuperen el notari quan volen o el tornen a tancar.

Com veu l’enrenou creat i el suport que ha despertat la consulta d’Arenys?
S’ha desenvolupat deixant de banda les preocupacions prioritàries dels catalans. Al PP considerem que la consulta d’Arenys és il·legal i que no s’havia d’haver produït. Jo li he demanat al president Montilla que es deixi de silencis i de mirar a una altra banda i que hi hagi seriositat davant del que està passant. Cal que les administracions actuïn per fer front a l’atur de mig milió de catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.