Política

Villepin emprèn el camí per combatre Sarkozy

L''expremier' anuncia la creació d'un nou partit amb vista a les eleccions del 2012. Propugna una política més centrista i social

Dominique de Villepin fa un pas endavant en direcció al 2012. L'exprimer ministre francès va emprendre ahir el camí del combat amb el president Nicolas Sarkozy anunciant la creació d'un nou partit polític, totalment aliè a la formació governamental UMP, que intentarà convertir en plataforma per a les presidencials que se celebraran d'aquí a dos anys. "He decidit crear un moviment polític lliure i independent, obert a tothom més enllà de les divisions partidistes", va dir Villepin en una concorreguda roda de premsa.

Amb to fervorós i retòrica barroca, l'exprimer ministre va formular ahir un atac frontal a la política de la dreta francesa, amb la qual va dir que se sentia "incòmode". Villepin va considerar que Sarkozy no ha extret les conclusions necessàries del rotund fracàs de la dreta a les regionals de diumenge passat. "Tinc la sensació que, l'endemà de les eleccions, no s'ha triat un canvi de política, que és el que s'imposa", va dir. Per Villepin, França assisteix avui al "fracàs de l'estratègia" del president, incapaç de comprendre "el sofriment" dels francesos i obstinat a conduir un conjunt de reformes "il·legibles". L'exprimer ministre va exposar una mena de programa de govern alternatiu, més centrista, social i humanista que el de Sarkozy, i es va oposar a tots els grans projectes del president, com la futura llei contra la burca, els beneficis fiscals per als més rics i el gir atlantista en política exterior.

Villepin, que va marxar del govern amb la popularitat sota mínims, ha recuperat avui una bona valoració ciutadana, en part gràcies al seu pretès rol de víctima durant el judici del cas Clearstream, en què es va declarar objecte de l'"acarnissament" de Sarkozy. Avui el 44% dels francesos preferirien que fos el candidat de la dreta el 2012, davant del 38% que recull Sarkozy. Un duel entre els dos homes se saldaria amb la victòria de Villepin, segons els últims sondejos. El notable increment de la seva popularitat i un context més aviat favorable -l'antisarkozisme augmenta i l'espai polític centrista que ocupava François Bayrou queda lliure per successius fracassos- semblen justificar la iniciativa de l'exprimer ministre.

El partit, que encara no té nom, naixerà oficialment el 19 de juny, l'endemà del 70 aniversari de la crida a la resistència del general De Gaulle en plena Segona Guerra Mundial. Una data important per a Villepin, que encarna com pocs altres polítics francesos el mite gaullista del resistent, l'home sol davant la multitud i el guardià de les essències republicanes. "Amb la nació no s'hi juga", va advertir ahir a l'actual inquilí de l'Elisi.

La voluntat de combatre Sarkozy el 2012 sembla el seu principal motor, però Villepin no va voler oficialitzar ahir la seva candidatura presidencial. "Ningú sap en quin context ens trobarem d'aquí dos anys, així que no serveix de res posar-se ara en escena", va dir. "A més, no sóc aquí per mi, sinó per França".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona