Política

Guanya pes una moratòria per prohibir els toros

Els partits estudien vies per evitar un enfrontament radical en la ILP. El PSC es decanta per l'oposició i CiU deixa llibertat de vot. L'opinió final del Consell de Garanties pot ser decisiva

La possibilitat de decretar una moratòria abans de la prohibició total de les corrides de toros a Catalunya està guanyant pes en els contactes preliminars que tenen aquests dies els partits catalans. Tant CiU com el PSC s'han obert a estudiar aquesta via, que significaria que se suprimeixen les corrides de toros però que la decisió queda ajornada uns anys. Fonts parlamentàries parlen d'entre deu o quinze anys, però això queda pendent.

Els partits són conscients que la discussió de la iniciativa legislativa popular (ILP) antitaurina, que el Parlament va admetre a tràmit la setmana passada, no pot arribar descontrolada al debat en comissió, ja que la conclusió tindrà un impacte important a Espanya i fins i tot mundial.

El PSC afrontarà el tràmit en comissió a cara descoberta en contra de la ILP, lluny de la llibertat de vot que va permetre en el plenari de la setmana passada. Tot i això, fonts socialistes matisen que aniran a les negociacions amb voluntat d'arribar a acords. CiU, que és l'altre grup que va donar llibertat de vot, seguirà amb aquest mateix criteri fins al final de la discussió de la ILP.

Com que les posicions dels altres partits ja eren clares, això significa que a hores d'ara hi ha 54 diputats a favor de les corrides de toros (PSC, PP i Ciutadans) i 33 en contra (ERC i ICV), i tot depèn del que facin els 48 de CiU. Gran part d'ells són partidaris de la supressió de les corrides, però una desena -la majoria amb relacions a les Terres de l'Ebre- són protaurins.

Cap partit vol arribar a un enfrontament radical en la discussió de la ILP antitaurina, tot i que el PP pensa agafar la bandera de la defensa dels toros per denunciar una suposada intolerància i guanyar posicions a les Terres de l'Ebre. Està preparant una llista contundent de compareixences, entre les quals hi hauria la del torero José Tomás, molt reconegut pels afeccionats.

El model portuguès
Una de les fórmules que han circulat aquests dies pel Parlament ha estat la d'aprovar corrides a l'estil portuguès, és a dir, sense la mort de l'animal. Però topa amb la forta resistència del sector, i sembla que no acontenta cap de les parts.

El debat de la llei s'allargarà pràcticament fins a l'estiu. Entre l'1 i el 15 de gener hi ha vacances parlamentàries. Després els partits proposaran compareixences d'especialistes de totes dues parts. Aquestes compareixences tindran lloc previsiblement al febrer, i la durada del tràmit dependrà del nombre de persones citades.

Després hi ha un termini per debatre les esmenes que presentin els grups, que habitualment dura dos mesos. Però es pot anar prorrogant. El darrer ple abans de l'estiu serà el 14 i 15 de juliol. En el cas que la ILP no acabés els tràmits aquesta legislatura, no decauria, com succeeix amb les altres lleis, i, a més, en qualsevol moment els promotors la poden retirar si creuen que es desvirtua.

Hi ha una darrera variable, i molt important. El redactat final de la ILP es pot portar al nou Consell de Garanties Estatutàries. Si l'argumentació de l'hipotètic recurs es basa en la tesi que es vulnera el dret a la cultura, el dictamen que emeti serà vinculant, com succeeix amb el TC. Per tant, pot tombar el que no trobi estatutari. I un lletrat del Parlament ja té redactat un informe segons el qual els toros són dret a la cultura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.