Política

Ausàs sobre la llei de consultes: "CiU sembla que hagi descobert avui que Catalunya no és independent"

El conseller recorda que la nova normativa "no té marxa enrere" i lamenta l'actitud de la federació nacionalista

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha recriminat a CiU la seva posició respecte a la llei de consultes i li ha retret que no se sumin a una proposta "tan important per al país". "Em fa gràcia perquè sembla que CiU hagi descobert avui que Catalunya no és independent", ha declarat Ausàs a Girona l'endemà que s'hagi tancat la ponència parlamentària sense el suport de CiU, que no considera útil la nova llei perquè totes les consultes requeriran l'autorització de l'Estat.

Ausàs ha dit que la llei "no té marxa enrere", que ha de ser una llei "per fer-la servir" i ha convidat CiU a "donar explicacions" de la seva negativa per ser una normativa que "la majoria de la gent veu bé". El conseller ha recordat que aquesta llei permetrà als catalans expressar el seu dret a decidir i ha defensat que es tracta "d'una veritable llei de referèndums".

"Amb l'aprovació immediata del Parlament, malgrat que molts ho posaven en dubte, Catalunya podrà convocar referèndums per preguntar a la ciutadania sobre qualsevol qüestió d'especial transcendència política", ha detallat.

No obstant això, també ha estat realista i ha admès que, tal com determina la Constitució, caldrà que l'Estat autoritzi les consultes. Ausàs ha dit que la llei està pensada per aprofitar "l'espai de sobirania" que existeix entre el que diu l'Estatut sobre la convocatòria de consultes i el que determina la Constitució. "Aprofitem amb intel·ligència aquest espai de sobirania que marca l'Estatut i dotem-lo d'un marc legal per poder preguntar qualsevol qüestió", ha afirmat.

CiU va rebutjar, durant la ponència parlamentària, la proposta del tripartit de regular les consultes ciutadanes que no requereixin autorització estatal en una llei diferent a la de referèndums. Una proposta que el govern va fer per tal d'aconseguir el suport de CiU a la futura llei. Els convergents consideren que tot ha d'anar dins una mateixa llei. Després de la ponència, la previsió és votar la llei el dia 27 de gener en comissió, pas previ a l'aprovació al ple del Parlament del 10 i 11 de febrer, sempre que cap grup porti la normativa al Consell de Garanties Estatutàries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.