Política

Gorbatxov, encara

L'últim líder soviètic lamenta la implosió de l'URSS i proposa una unió econòmica de les principals repúbliques que la integraven. Sosté que Europa no ha aprofitat la caiguda del Mur

Gairebé 20 anys després de la caiguda del Mur de Berlín, inici simbòlic de la descomposició del Bloc de l'Est, Mikhaïl Gorbatxov, l'últim president de la Unió Soviètica, encara lamenta ara esdeveniments d'aquells anys i els complots que va patir i que van precipitar la desintegració de l'URSS, el 25 de desembre del 1991.

El pare de la perestroika i de la glàsnost va subratllar ahir durant una conferència a la fundació que presideix, a Moscou, "que es podia i calia conservar la Unió Soviètica", però el cop d'Estat de l'agost del 1991 va fer molt difícil tirar endavant les polítiques iniciades per modernitzar l'URSS, "com ara la reforma del partit, el Tractat de la Unió i les mesures anticrisi".

L'expresident soviètic, una figura valorada i admirada a Occident però majoritàriament incompresa a Rússia, creu que "el renaixement de la Unió és impossible", encara que molta població de l'ex-URSS hi estaria a favor. Per Gorbatxov, la Comunitat d'Estats Independents (CEI) hauria d'haver estat una estructura semblant a l'URSS (amb forces armades, política exterior i moneda úniques), però amb la sobirania indiscutible de cada República.

Ningú va perdre la Guerra Freda

Amb tot, per l'exlíder soviètic, "encara no és tard" per tornar a la idea de "la creació d'un espai econòmic unit format per Rússia, Bielorússia, Ucraïna i el Kazakhstan, un 80% del potencial de l'URSS", i ahir va fer una crida als líders d'aquests països a rellegir i confirmar els Acords de Belovej (que van enterrar l'URSS) per posar fi a les discussions territorials i crear un espai econòmic únic.

Gorbatxov, que considera que la Guerra Freda no la va guanyar ni perdre ningú sinó que es va acabar per decisió mútua dels dos blocs, lamenta que Europa hagi deixat escapar l'oportunitat que va néixer amb la caiguda del Mur del Berlín de crear una "nova era de cooperació" entre l'Est i l'Oest.

L'exlíder soviètic va condemnar que s'hagin perdut els últims 20 anys. "No hem fet tot el que hauríem pogut fer per convertir Europa en un model de seguretat que servís d'exemple a la resta del món". A més, li sap greu que Europa encara no sigui capaç d'entendre que "Rússia no és ni agressiva ni imperialista" i que "no vol lluitar amb ningú perquè el que necessita és cooperar i modernitzar-se".

En aquest sentit, celebra la postura constructiva del nou president nord-americà, Barack Obama: "Diu que hi ha divergències, però que col·laborarem".

Nova força socialdemòcrata
L'exlíder soviètic, que durant els anys 2002-2004 va liderar el Partit Socialdemòcrata de Rússia, no s'ha desentès mai del destí polític del país, i ahir va declarar que els propers dies anunciarà el llançament d'una nova força socialdemòcrata.

Gorbatxov i els seus col·laboradors, un grup conegut com a Iniciativa Anticrisi, fa mesos que treballen en la creació d'aquest partit. L'exlíder soviètic va titllar Rússia Unida, liderada per l'expresident i ara premier Vladímir Putin, de "partit de buròcrates, encara pitjor que el Partit Comunista de l'URSS", que condueix el país a un passat de partit únic.

Per Gorbatxov, en el primer any com a cap del Kremlin, Dmitri Medviédiev "s'ha esforçat", però "encara ha d'agafar força i experiència" per continuar els processos democràtics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.