Política

López es vanta de liderar el govern “més fort” de l’última dècada a Euskadi

Veu el poble basc “madur” per haver acceptat l’alternança política. Recorda les tres víctimes mortals d’ETA del 2009

El lehendakari Patxi López va tenir dijous l’ocasió de llegir el seu primer discurs de Cap d’Any com a president del govern basc, que va qualificar d’“honor”. Durant la seva intervenció, que es va emetre pels mitjans públics bascos, va fer una tancada defensa de la legitimitat del seu executiu, que va considerar com “el més fort dels últims 10 anys”.

Segons va dir, la societat basca ha demostrat la seva “maduresa” pel fet d’haver assumit “amb total normalitat democràtica el canvi de govern”, en referència al pacte entre socialistes i populars, amb el suport d’UPyD, que va foragitar el PNB de la presidència del govern basc per primera vegada.

Patxi López va assegurar que la seva gran prioritat continua sent la desaparició de l’organització armada ETA. Al seu parer, les forces de seguretat estan “guanyant la batalla contra el terrorisme d’ETA”, tot i que no va voler donar cap data.

En aquest sentit, va afirmar que “no podem dir quan desapareixerà definitivament, però sí que sabem que no deixarem que condicioni el futur d’Euskadi”. El cap de l’executiu basc va insistir que continuarà eliminant “espais d’impunitat per a l’apologia del terrorisme”, en relació a la pressió del seu govern contra l’esquerra abertzale.

El lehendakari va voler també deixar constància de les tres víctimes mortals d’ETA durant el 2009. En aquest sentit, va retre homenatge al policia espanyol Eduardo Puelles, assassinat a Arrigorriaga, i als guàrdies civils Diego Salva i Carlos Sánez de Tejada, morts en atemptat a Mallorca l’estiu passat.

Al marge de consideracions de caràcter més polític, el lehendakari també es va referir a la situació de crisi econòmica. El cap de l’executiu basc va admetre que l’any 2009 “ha estat especialment dur” i va afegir que l’any que comença tampoc serà fàcil en el terreny econòmic.

Tot i això, va afegir que la unió de les forces permetrà al País Basc “sortir enfortit” de la situació. En aquest sentit, va expressar la seva confiança en el teixit productiu basc i en la seva potencialitat. Patxi López va aprofitar per recordar algunes de les mesures concretes del seu executiu per afavorir el creixement econòmic, i en aquesta línia es va comprometre a “seguir posant tots els recursos disponibles, totes les mesures destinades a la inversió, a la innovació, a la recerca, a incrementar el valor afegit i a la internacionalització dels productes bascos”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.