Política

Els pressupostos de la crisi castiguen l’estalvi i el consum

Augmenten fins al 19% i el 21% els impostos sobre els dipòsits, llibretes, assegurances i dividends indirectes i l’IVA puja un punt en els articles en què és reduït i dos en el general

Després de setmanes de rumors i insinuacions, el govern espanyol va concretar les línies generals dels pressupostos que prepara per a l’any que ve. Després del consell de ministres en què es va aprovar el projecte de llei, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va donar detalls d’uns comptes que estan marcats per l’augment de l’IVA i de les rendes del capital. Només baixa societats, per a pimes i autònoms. En plana crisi, doncs, el govern central carrega el seu cost sobre els estalvis i el cistell de tota la població.

Dimarts que ve, Salgado portarà el projecte al Congrés. Serà llavors quan acabarà de donar tota la informació i podrem saber, per exemple, quan preveu invertir el govern espanyol a Catalunya en matèria d’infraestructures. El que ja sabem, però, són els impostos que vol apujar l’executiu de Rodríguez Zapatero per compensar el deute públic. Es tracta de l’IVA, que puja un punt en el tipus reduït i dos en el general. És a dir, es passa d’un 7% a un 8% i d’un 16% a un 18%, respectivament. L’IVA reduït s’aplica a productes com la majoria d’aliments, l’habitatge o el transport, mentre que el general afecta els articles que no tenen un impost específic i que no estan dins dels grups esmentats. Amb aquesta pujada, que entrarà en vigor al juliol, el ministeri d’Economia preveu recaptar uns 5.150 milions d’euros. El que no puja és l’IVA superreduït.

Estalvi penalitzat
També augmenta la pressió fiscal sobre les rendes del capital o, el que és el mateix, sobre els dipòsits bancaris, llibretes d’estalvi, assegurances i dividends. Als que declarin quantitats de fins a 6.000 euros se’ls aplicarà una taxa del 19% i no el 18% actual. Per a la tributació a partir d’aquest llindar, l’impost serà del 21%. Amb aquesta mesura, Salgado compta recaptar 800 milions addicionals que, juntament amb els 5.700 que es recuperaran eliminant la deducció de 400 euros de l’IRPF i els 5.150 provinents de l’augment de l’IVA, donaran un total de 10.950 milions d’euros addicionals d’ingressos respecte als pressupostos de l’any anterior. Això, malgrat els 700 milions que es gastaran en la rebaixa del 5% en l’impost de societats per a pimes i autònoms.

En canvi, el que no proposa de tocar el projecte de Salgado són les Sicav, les societats d’inversió de capital variable. Avui dia, només se’ls aplica un impost de l’1% i es tracta d’un sistema d’inversió utilitzat per les grans fortunes. Preguntada sobre aquest apartat, la vicepresidenta econòmica va deixar anar que “els grups parlamentaris han de fer propostes”. És a dir, la demanda de partits com ERC, ICV o IU serà escoltada en el moment de la negociació.

Pel que fa al capítol de despeses, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va insistir repetidament que una de les seves prioritats, per no dir la principal, és garantir la “cohesió” i la “protecció” social. Això explica que el 51,6% de la despesa es destini a pensions, habitatge o prestació per a atur. No obstant això, el conjunt de la inversió pública es redueix un 3,9% respecte al 2009.

La pujada no agrada
La patronal CEOE va advertir que l’augment de l’IVA perjudicarà el turisme i el consum tot i que van valorar que se suprimeixi la deducció de 400 euros de l’IRPF. L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) també va carregar contra l’augment afirmant que comportarà tancaments de negocis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona