Política

L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres es personarà com a acusació particular en el cas Pretòria

La decisió s'ha pres en una reunió d'urgència hores després de fer-se pública la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón

L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres es personarà com a acusació particular en el cas Pretòria que està instruint el jutge Baltasar Garzón i que afecta una operació urbanística del municipi anomenada Niesma.

La decisió l'ha pres aquest dissabte al migdia el govern municipal i l'alcalde de la població, Bernat Graupera, en una reunió d'urgència hores després de fer-se pública la interlocutòria de Garzón.

L'operació Niesma sorgeix d'una suposada trama de corrupció urbanística en la qual va intervenir l'exdiputat del PSC al Parlament, Lluís Garcia, que s'hauria embutxacat uns 2 milions d'euros en dos anys gràcies a un conveni de requalificació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres.

L'acord, que va ser signat pel govern municipal del PP i PSC i Niesma Corporació SL –presidida pel detingut-, preveia un augment del 189% del sostre edificable de la zona de Can Riviere.

L'entitat SOS Llavaneres va denunciar l'operació però la fiscalia de Catalunya va desestimar investigar el cas el 2007.

No obstant això, amb l'inici de l'operació Pretòria, dos agents de la policia judicial vestits de paisà van entrar a l'ajuntament amb una notificació oficial del magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per requisar el conveni.

En la denúncia, SOS Llavaneres assegura que l'empresa de Garcia va comprar els terrenys el 2003 a una altra societat i es va comprometre a pagar 901,51 euros més per metre quadrat del sostre edificable que establís la requalificació tot i que aquesta encara no havia estat aprovada.

Niesma Corporació va pagar inicialment 3,2 milions d'euros pels terreny i el 2004 en va adquirir uns adjacents per 1,5 milions d'euros. El març del 2005 es va signar el conveni de requalificació i només set mesos després l'empresa del detingut va vendre tots els terrenys a una tercera societat per 9,7 milions d'euros, el triple del que havien pagat per ells.

Segons el conveni, l'edificabilitat de la zona es va veure incrementada al passar d'habitatges unifamiliars aïllats a habitatge plurifamiliar i en incrementar la densitat de 12 habitatges a 83.

La contrapartida per a l'Ajuntament era que el promotor invertiria 1,3 milions d'euros en urbanitzar l'entorn i assumiria el cobriment de la riera, una obra pressupostada en 5,9 milions d'euros.

Va ser precisament a causa del poc temps que va transcórrer entre la signatura i la venda dels terrenys el que va fer sorgir les sospites.

A més, els nous propietaris van fer modificar el conveni amb l'Ajuntament i segons els nous acord els promotors ja no han de fer les obres de cobriment de la riera. Actualment la riera continua al descobert i les obres dels habitatges estan iniciades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

L’‘entrenador Walz’ accepta la nominació demòcrata a vicepresident dels EUA

barcelona
política

El dron dels Mossos no va enfocar Puigdemont quan fugia perquè no contemplava aquesta opció

barcelona
Europa

La ultradreta es fa forta al Regne Unit

Londres
Carme González
Alcaldessa de Piera per Sumem per Piera (PSC)

“Hem passat de manar a governar realment”

Piera
Josep Llopart
Cap de l’oposició per Junts per Piera

“El govern té bones intencions però va una mica perdut”

Piera

Un ajuntament “en construcció”

Piera
Estats Units

Trump fa el seu primer discurs a l’aire lliure després de l’atemptat

Barcelona
Guerra a Gaza

Els mediadors posposen les negociacions d’una treva a la Franja

Barcelona
política

Torra demana a Puigdemont que faci una “reflexió” sobre si ha de plegar

prada