Política

Zapatero demana a Montilla que "mantingui el rumb" i no faci "concessions a la galeria"

El diputat del PSC Daniel Fernández ofereix seriositat i rigor davant les opcions independentistes "desorientades" que cada cop s'estan escalfant més

José Luis Rodríguez Zapatero ha aplaudit aquest dissabte la gestió del president de la Generalitat, José Montilla i li ha demanat que "mantingui el rumb de la centralitat" davant les turbulències que hi pugui haver en la política catalana de cara a les eleccions. Zapatero ha apuntat que Montilla s'ha de "clavar com una columna de fortalesa" i no fer "concessions a la galeria", perquè d'aquesta manera "obtindrà més suport social".

El president espanyol ha analitzat la situació a Catalunya a pocs mesos de les eleccions en què el PSC opta a repetir la presidència de la Generalitat. Per aquest motiu, i en resposta a les paraules de Daniel Fernández, ha apuntat que Montilla va pel bon camí i cal que en els pròxims mesos mantingui el "rumb de la serenitat" i es "clavi com una columna de fortalesa". Daniel Fernández minuts abans ha transmès al comitè federal la seva anàlisi sobre la situació política a Catalunya i ha apuntat que al seu entendre les opcions nacionalistes i independentistes estan "desorientades", però s'estan escalfant cada cop més a mesura que s'acosten les eleccions. Segons Fernández, cal contraposar les "aventures" que representen aquestes forces al programa "seriós, rigorós i amb un horitzó clar i fiable" que ofereix el PSC de cara a les eleccions.

Suport majoritari a l'augment de l'edat de jubilació
Zapatero ha llançat el missatge de suport a Montilla en un comitè federal on no era present el president de la Generalitat, però sí altres membres del PSC com el mateix Fernández, el vicesecretari general Miquel Iceta, el secretari d'organització José Zaragoza, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, a més de la ministra de Defensa, Carme Chacón.

Al comitè, la majoria dels barons han expressat el seu suport a la proposta del govern espanyol d'augmentar als 67 anys l'edat de jubilació, tot i que en la reunió que han mantingut al carrer Ferraz també s'han pogut sentir veus crítiques amb la mesura i advertències sobre el risc de ruptura amb els sindicats, contraris a aquest augment. Malgrat compartir el fons del discurs, hi ha hagut veus per a la reflexió, com la del president d'Astúries, Vicente Álvarez Areces, que ha advertit el seu equip que cal vigilar que la mesura no debiliti la relació amb els sindicats que 'són els nostres millors aliats'.

Han estat molt més durs els dos representants del corrent Esquerra Socialista , José Antonio Pérez Tapia, i Juan Antonio Barrio de Penagos, que s'han oposat fermament a la proposta. Tots dos han optat per una abstenció a l'hora de votar el document final del comitè federal. Zapatero i el seu equip han defensat aquest dissabte la bondat de la mesura, tot recordant que es tracta d'una proposta que cal consensuar amb els agents socials i pactar al Congrés dels Diputats. El que queda clar, ha afirmat als mitjans un dels seus ministres, és que sense aquesta reforma no podrà sobreviure el sistema de pensions.

El diputat del PSC i portaveu adjunt del PSOE al Congrés, Daniel Fernández, també ha expressat el seu suport a les mesures anticrisi del president espanyol. Fernández no ha fet referència a la qüestió del cementiri nuclear en la seva intervenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.