Política

Aragó impulsa una llei de llengües que no contempla la cooficialitat del català a la Franja

El PSOE aragonès presenta a Corts un projecte de llei que reconeix l'existència del català però la deixa en mans de la "voluntarietat"

El Grup Parlamentari Socialista de les Corts d'Aragó ha registrat aquest dijous la proposició de llei d'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies d'Aragó, l'aragonès i el català, iniciativa que pretén negociar amb tots els Grups Parlamentaris de les Corts autonòmiques, després de no poder arribar a un acord amb el seu soci del Partit Aragonesista (PAR).

Tot i que el text reconeix l'existència del català i l'aragonès, rebutja, expressament, la cooficialitat de l'aragonès i el català. segons el portaveu del PSOE aragonès, Jesús Miguel Franco, que ha assegurat que "la gran llengua castellana" serà l'única oficial a la Comunitat Autònoma, al temps que ha afegit que es regularà l'ús i la protecció de la llengua catalana a Aragó al marge de la política lingüística d'altres territoris del mateix àmbit lingüístic.
Pel que fa a l'aragonès, la iniciativa reconeix la "fragilitat" d'aquesta llengua i en proposa la promoció no només de les modalitats pirinenques, sinó també la de l'aragonès comú o normatiu.

Llengua "voluntària"
La proposició de llei es basa, alhora, en la "voluntarietat", ha dit a cada moment Franco, que ha subratllat que en cap cas s'obligarà cap aragonès a utilitzar ni estudiar aquestes llengües. Així, l'ensenyament de l'aragonès i el català en centres escolars sempre serà voluntària i només s'impartirà a les zones d'ús predominant o històric, tot i que s'integrarà al currículum dels alumnes que la cursin.

En roda de premsa, ha explicat que l'objectiu del PSOE és elaborar un text que permeti arribar a un acord més ampli i ha reconegut que "hi haurà grups o associacions que diran que és tèbia i d'altres diran que és massa".
"L'únic que fa la proposició de llei és reconèixer la realitat existent", ha continuat Franco, que ha insistit que "la llengua que es parla a tot el territori aragonès és el castellà", a la qual cosa ha afegit que les llengües que necessiten protecció són l'aragonès i el català.

El portaveu socialista ha al·ludit a la creació d'un consell assessor en matèria lingüística, que tindrà caràcter consultiu i haurà de promoure "coses fonamentals", com quina serà l'autoritat científica per a la normalització d'aquestes llengües i ha recordat que tant l'aragonès com el català tenen diverses modalitats.

Aquest Consell estarà nomenat per 15 membres, nomenats a parts iguals pel Govern autònom, la Universitat de Saragossa i el Parlament autònom, sempre professionals de reconegut prestigi en l'àmbit de les lletres, la filologia i el dret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.