Política

El poble de Bojan també decidirà

Els promotors de la consulta a Linyola volen rifar una samarreta del blaugrana per obtenir fons

El Pla d’Urgell és una de les poques comarques de Ponent que han constituït una coordinadora per a les consultes sobiranistes de diumenge.

La capital, Mollerussa, ajorna les votacions per al 25 d’abril, igual que Lleida, però Ivars, Golmés, el Palau d’Anglesola i Linyola ja fa setmanes que treballen de valent per informar els seus veïns. Linyola és un dels municipis lleidatans més actius, tot i que només té 2.800 habitants. D’aquests, una mica més de dos milers estan cridats a votar en el referèndum per la independència el 13-D i, per ara, amb la previsió d’una bona participació.

I és que les activitats informatives, com debats i xerrades, estan obtenint una àmplia resposta veïnal. Fins i tot, una associació d’immigrants marroquins està debatent sobre què significa i què implica aquest exercici de participació ciutadana. Per facilitar-los aquest debat intern i animar-los a la participació, la plataforma ha editat uns fulls que han traduït a l’àrab i al romanès, que són els dos principals col·lectius que resideixen a Linyola.

A més, una quinzena d’entitats s’hi han adherit, des d’entitats agràries fins a entitats culturals, com l’associació del pessebre vinent, i esportives, com la Penya Barça. I en aquest cas a ningú li passa per alt que Linyola és ara mateix més coneguda per ser el poble de Bojan Krkic que per qualsevol altra cosa.

A Bojan se’l pot veure tan sovint com pot per aquesta població, ja que visita els seus avis materns, i col·labora puntualment amb alguna activitat de la comarca, però ja se sap que són escassos els futbolistes que s’impliquen públicament en qüestions polítiques.

Aquest cas no és una excepció, però des de la plataforma Linyola Decideix “intentarem aconseguir una samarreta seva i signada per ell per al sorteig de la cistella que fem per obtenir recursos per a la campanya i la consulta”, explicava Jordi Soldevila, un dels portaveus del col·lectiu. Tot i això, no són gaire optimistes “per les pressions que reben aquests nois en aquests assumptes”, afegia.

Linyola Decideix es va constituir a mitjans d’octubre i la plataforma va rebre de seguida les adhesions de les entitats locals. Ja han celebrat dues xerrades, un debat amb sindicalistes i preparen per divendres un debat de final de campanya amb representants dels partits.

La web comarcal, el blog de la plataforma, vídeos al YouTube i grup al Facebook, amb més de cent amics, completen la campanya. L’Ajuntament hi ha ajudat més aviat poc i les votacions anticipades i les de diumenge se celebraran en un local cedit per un veí.

Altres activitats sí que s’han pogut convocar en sales municipals, però com passa en moltes altres localitats hi ha recels des de l’Ajuntament a implicar-s’hi molt directament.

Ple per unanimitat
Tot i això, el ple municipal va aprovar per unanimitat la moció de suport a les consultes, un consistori on governa en minoria l’Agrupació d’Electors de Linyola, sense adscripció política, i amb CiU, ERC i un independent afí al PSC a l’oposició. Regidors a títol particular col·laboren amb la plataforma, explicava en Jordi Soldevila.

Els veïns viuen aquest procés amb normalitat i “alguns creuen que no servirà de gran cosa, mentre que d’altres ens feliciten, dient-nos que ja era hora”, explica el portaveu de Linyola Decideix.

El que no els fa gens de gràcia és la ruta de la Falange que pel que sembla podria passar per Linyola. Aquests singulars manifestants, però, no deuen saber que Linyola és de fa molts anys força independentista. I és que un enorme gat català pintat en una paret, d’aquests que competeix amb el burro per ser emblema nacional, ha rebut durant anys els visitants a l’entrada del poble.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.