Política

PSOE i PP reobren la guerra per la 3a hora

Els populars avisen que aniran al TC i insten Montilla a “copiar” Patxi López

L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i la direcció estatal del PP no han volgut donar ni 24 hores de treva a la futura llei d’educació catalana, que dimarts es va aprovar en ponència i dijous va superar el seu penúltim tràmit en comissió al Parlament. Així, mentre als passadissos de la cambra del Parc de la Ciutadella encara ressonen les felicitacions per haver aconseguit un acord històric entre CiU, PSC i ERC, als despatxos de la Moncloa i de les seus estatals del PSOE i del PP es comencen a esmolar els ganivets i es preparen per reobrir la guerra per a la implantació de la tercera hora de castellà a les escoles catalanes.

A l’executiu espanyol li ha caigut força malament que una llei que en alguns aspectes percep com a “interessant” i “innovadora” acabi perpetuant un conflicte per les hores lectives en castellà que arrenca del temps de Felipe González i Jordi Pujol. El llavors president català ja es va fer l’orni per no haver d’aplicar la tercera hora.

Però la pugna va ressorgir amb força quan la fins fa poc ministra d’Educació, Mercedes Cabrera, va recuperar l’exigència dels anys 90 per intentar forçar l’executiu de Montilla a admetre novament un decret de tercera hora que topava amb els interessos dels seus socis d’ERC.

De fet, fonts socialistes lamentaven ahir que el PSC s’hagi deixat “arrossegar” en aquesta qüestió emparant-se en el nou marc competencial de l’Estatut per blindar la immersió lingüística enfront de la tercera hora. Per tot plegat suggerien que si es confirmen les intencions del govern català ja hi haurà temps per reaccionar amb contundència i, si convé, presentar batalla davant el Tribunal Constitucional.

Per part de la Moncloa, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, es va limitar a demanar assossec als que ja carreguen contra la llei, si bé avisava que quan arribi el moment “dialogaran” per aclarir la retallada de la tercera hora.

Mentrestant, el PP va aprofitar la llei per recuperar el seu discurs més agre contra el model d’immersió i no va descartar portar al TC la llei, malgrat que dies enrere fins i tot s’havia plantejat votar a favor d’alguns capítols. Ara, però, valoren si demanen un dictamen al Consell Consultiu.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va encarregar-se de burxar aprofitant una trobada a Barcelona de diputats del seu partit al Parlament i al Congrés, amb la portaveu a la cambra baixa, Soraya Sáenz de Santamaría, com a convidada estel·lar. Camacho va demanar a Montilla que “copiï” el nou lehendakari, Patxi López, que ha signat amb el PP basc un document a favor del “bilingüisme integrador”.

“Doble personalitat”
Les posicions van ser secundades per Sáenz de Santamaría, que va lamentar “la doble personalitat” dels socialistes a Catalunya i al País Basc i va instar el PSOE a llegir el que firma, en al·lusió a l’acord amb el PP a Euskadi. La dirigent popular, que reclama que no es porti la “imposició lingüística” ni a les aules ni a les empreses, va dir que no apostava per separar els estudiants en funció de la llengua en què vulguin ser escolaritzats sinó per un model on es culmini el procés educatiu amb un coneixement bilingüe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.