Política

Examen per a Sarkozy

Els francesos tornen a les urnes per configurar els consells regionals en els últims comicis abans de les presidencialsen

El president francès, Nicolas Sarkozy, i el seu partit, la Unió per un Moviment Popular (UMP) s'enfronten aquest diumenge a l'examen dels ciutadans, després d'una setmana marcada per l'assassinat d'un policia per part d'ETA i per l'error en la identificació dels etarres. Sense participar en els actes de campanya, Sarkozy ha centrat el discurs en la seguretat, per captar votants del partit ultradretà Front Nacional (FN). La UMP, que actualment només governa en dues regions, corre el risc de perdre Còrsega. Els sondejos atorguen una victòria del 56% a les esquerres, del 36% a la dreta i del 7% a la ultradreta. L'abstenció podria pujar fins al 55%. Són els darrers comicis abans de les presidencials.

Des de les vuit del matí estan oberts els col·legis electorals francesos perquè els 43,35 milions d'electors elegeixin per segon i últim cop entre les 69 llistes en competició.

Després de les aliances entre les forces que el diumenge passat van superar la barrera mínima per competir a la segona volta, un total de sis duels, disset triangulars i una quadrangular, a Còrsega, tenen lloc aquest diumenge a les Urnes.

Tots els duels són dels candidats del partit presidencial, la UMP, i de la principal força de l'oposició, el Partit Socialista (PS), llista en la qual s'hi ha associat aquesta segona volta Europa Ecologia (EE). No s'ha produït pacte, en canvi, entre UMP i el Front Nacional, el partit ultradretà de Jean Marie Le Pen, que queda com a tercera llista en les triangulars.

Pugna a l'Alsàcia i Còrsega
L'esquerra, que ja controla vint regions de la França continental, aspira a robar Còrsega a la majoria presidencial, mentre que l'Alsàcia, bastió tradicional de la dreta, es preveu molt disputada.

Frêche espera repetir com a president del Llenguadoc-Rosselló
Al Llenguadoc-Rosselló, regió on es troba la Catalunya Nord, el president sortint, l'ex socialista George Frêche, clar guanyador en la primera volta amb el 34% dels vots, s'enfronta a Raymond Couderc, de la UMP, i France Jamet, del FN. És la única regió en què el PS no podrà disputar les eleccions ja que la llista marcada per la direcció del partit no va poder recollir els vots mínims per passar a la següent ronda. El vot socialista el va acaparar George Frêche, que va ser expulsat del PS el 2007 per declaracions racistes i que s'ha presentat a les eleccions amb una llista pròpia de socialistes dissidents.

La setmana electoral ha estat complicada pel partit presidencial, per les veus crítiques des de dins de la UMP pels mals resultats de la primera volta (27,3% dels vots). El primer ministre, François Filllon, va haver de sortir públicament per cridar a la unió a les files de la UMP.

Sarkozy, per la seva banda, no ha entrat en la campanya electoral i ha dedicat la setmana a fer de president, visitant el dimarts la zona afectada pel temporal Xynthia i acudint el dijous a donar suport a la família i els companys de l'agent de policia Jean-Serge Nérin, mort en un tiroteig el dimarts en què hi van participar membres d'ETA. Des de la comissaria de Dammarie-les-Lys, el president francès va llançar un missatge contundent contra la violència i va demanar penes de trenta anys de compliment íntegre pels assassins de policies.

Sarkozy centra el discurs en la violència

Els experts interpreten que Sarkozy ha posat la violència al centre del discurs amb l'objectiu d'acaparar vots del FN, el gran rival de la UMP en les regions. Caldrà veure igualment al final de la jornada quin efecte pot tenir l'error en la identificació dels suposats membres d'ETA, que van ser confosos amb cinc bombers catalans de vacances al sud-est de París.

La dreta també ha fet una crida a l'electoral perquè vagi a votar aquest diumenge, temorosa que l'alta abstenció que s'espera, que pot superar el 53% de la primera volta, afecti els seus resultats.

En la primera volta, el PS va aconseguir el 29,1% dels vots, la UMP el 27,3%, Europa Ecologia el 13,1% i el FN l'11,2%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid