Política

Els partits que donen suport al govern voten dividits dues lleis dos dies consecutius

CiU, el PSC i el PP tomben la llei antitransgènics contra Iniciativa i Esquerra

Potser és fruit d’un cop de calor provocat per la canícula d’aquests primers dies d’un mes de juliol en què diu que han de passar tantes coses, però el ple del Parlament d’aquesta setmana passarà a la petita intrahistòria del segon tripartit governamental com aquell en què el PSC, ERC i ICV-EUiA van votar de manera diferent dues lleis dos dies consecutius sense que els hagin pujat els colors més enllà del vermell dels fogots estivals.

Una gran diferència amb el que va passar la legislatura passada quan ERC va decidir dir no a l’Estatut i va haver de sortir de manera pactada del govern amb les consegüents eleccions anticipades. Ara una d’aquestes lleis en què els socis de govern han votat diferent –i en què de nou CiU i el PSC han exercit de partits centrals, en aquest cas en companyia d’ERC com a tripartit de la LEC– no és precisament menor, sinó la més important de la legislatura, la llei d’educació de Catalunya. Però ICV i EUiA seguiran a l’executiu i el líder ecosocioalista i número tres de l’executiu, Joan Saura, assegura que la cohesió del govern és “importantíssima” i que l’escenificació Montilla-Mas “no tindrà més conseqüències”. I això que el desencontre va tenir ahir una segona part: CiU, el PSC i el PP –el tripartit dels transgènics– van tombar via esmenes a la totalitat una proposició de llei per prohibir el cultiu de productes agrícoles modificats genèticament. Una iniciativa legislativa popular de la plataforma Som lo que Sembrem a la qual van donar suport ERC i ICV.

Aquesta no era una llei del govern, però el líder d’ERC, Joan Puigcercós, és qui més molest s’ha mostrat per l’actitud d’ICV en la llei d’educació, i ha parlat de “precedent” perillós. Això sí, ho ha desmarcat de l’actitud que pugui tenir ERC amb el finançament. En principi, hi ha un pacte perquè s’accepti o es rebutgi en bloc. El temps dirà si el relaxament en la disciplina de vot té conseqüències.

De moment, l’oposició, o sigui CiU, que ho continua sent, ha posat de manifest “una certa trencadissa del tripartit”, intentant posar de manifest que aquest és un govern, en paraules d’Oriol Pujol, “que viu en contradicció amb ell mateix”, i que hi ha altres desavinences menys públiques, però existents, com el Pacte Nacional d’Infraestructures, la llengua i els mitjans de comunicació.

CiU, de fet, va voler continuar furgant en la cohesió del tripartit i va anunciar una moció en el proper ple demanant que s’obri la ponència que ha de redactar la llei electoral. El conseller republicà Jordi Ausàs ha demanat als grups parlamentaris que la impulsin, mentre que el president Montilla, i per tant el PSC, ha dit que no és el moment.

CiU i les corrides de toros
I, per cert, ahir la Plataforma Prou va entrar a la cambra 180.000 signatures per abolir les corrides de toros, per a la qual cosa cal modificar la llei de protecció dels animals. Caldrà veure què vota el tripartit... i també CiU. La federació es planteja donar llibertat de vot. Aleshores pot ser que també els diputats de CiU votin dividits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.