Política

Saura rectifica i refà els ponts amb la comunitat jueva el Dia de l’Holocaust

Els hebreus tornaran a participar en la commemoració que prepara el govern

El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha rectificat la seva actitud de l’any passat i ha refet les relacions amb els jueus catalans en la preparació dels actes commemoratius de l’Holocaust, que se celebraran avui i demà. L’any passat es va originar una gran polèmica després que Saura va retallar el programa arran de la guerra de Gaza. El fet que el conseller la relacionés amb l’Holocaust va provocar un gran malestar a la comunitat jueva, la majoria de la qual a més és catalana i no pas israeliana, fins al punt que van declinar intervenir en l’acte del govern.

Aquest any Saura ha anat amb cura en la preparació de la commemoració, segons admet la mateixa comunitat hebrea, en un moment que la seva figura política ha quedat molt debilitada a causa de la gestió de l’incendi d’Horta de Sant Joan. Fruit de les converses entre la conselleria, l’Ajuntament i els jueus s’ha organitzat demà a les 19.30 hores una Cerimònia del Record a la plaça del Rei de Barcelona. Inclourà la projecció d’un curtmetratge sobre Varsòvia l’any 1938, on hi havia la comunitat jueva més gran de l’Europa central, una encesa d’espelmes i diverses interpretacions musicals a càrrec de la Coral Càrmina. També hi haurà un record per al poble gitano, que va ser perseguit pel nazisme, i els republicans catalans que van anar a parar a camps de concentració.

En contrast amb la polèmica que va envoltar la commemoració organitzada pel govern l’any passat, la del Parlament es va celebrar amb tota normalitat. En un gest que en diplomàcia no passa desapercebut, Israel s’abocarà en el recordatori que ha preparat avui el legislatiu català. En l’acte hi intervindrà personalment l’ambaixador israelià, Raphael Schutz, que encendrà una de les espelmes en record dels morts al camp de concentració i farà un discurs.

Saura i Schutz, junts
En principi no està prevista la presència a aquest acte del president de la Generalitat, José Montilla, tot i que sí que hi va assistir l’any passat arran de la polèmica originada per Saura. No obstant això, el govern estarà representat pel vicepresident Josep-Lluís Carod, el mateix Saura i la consellera de Justícia, Montserrat Tura.
Serà doncs la primera ocasió en què s’haurà vist en un acte públic Saura i l’ambaixador d’Israel, després de les polèmiques dels darrers mesos.

A banda del tempestuós Dia de l’Holocaust de l’any passat, coincidint amb la Diada Nacional l’entorn d’ICV va promoure una protesta contra la cantant israeliana Noa enmig de l’acte institucional que el govern organitzava al Parc de la Ciutadella. Els fets van provocar una queixa diplomàtica de l’ambaixada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.