Política

Karzai diu que l'Afganistan tardarà 15 o 20 anys a tenir unes forces de seguretat autosuficients

Confia que les tropes internacionals no marxaran del país fins llavors

El president de l'Afganistan, Hamid Karzai, ha reconegut aquest dimarts que el país tardarà 15 o 20 anys a disposar d'unes forces de seguretat autosuficients i ha assegurat que compta que els Estats Units els seguiran donant ajuda en aquest sentit.

"Esperem que la comunitat internacional, i en particular els Estats Units com a aliat principal nostre, ens ajudi a tenir la capacitat econòmica per mantenir una força que protegeixi el país amb el nombre adequat d'efectius", ha dit Karzai en roda de premsa al costat del secretari de Defensa dels EUA, Robert Gates.

El president ha admès que l'Afganistan "no serà capaç de mantenir una força d'aquesta naturalesa, amb els seus recursos, durant aquests 15 o 20 anys".

Gates ha coincidit a dir que és realista esperar que l'Afganistan necessiti "algun temps per ser capaç de mantenir, només amb els seus mitjans, les seves forces de seguretat".

"Seran 15 o 20 anys, esperem un desenvolupament econòmic accelerat al país i també és cert que els EUA han deixat clar als nostres socis internacionals que esperem una responsabilitat compartida", ha afegit.

Gates ha arribat aquest dimarts a l'Afganistan per explicar la nova estratègia per al país del president Barack Obama, que la setmana passada va anunciar un reforç de 30.000 soldats però que va fixar el juliol del 2011 com a data d'inici de la retirada.

El reforç d'efectius col·locarà el contingent dels EUA desplegat al país en gairebé 100.000 soldats.

Després de l'anunci d'Obama, l'OTAN es va comprometre a enviar 7.000 soldats més, cosa que farà augmentar fins a 137.000 el nombre total de soldats estrangers al país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.