Política

Cinc dissidents, en vaga de fam a Cuba

Els vaguistes protesten per la mort de Zapata i exigeixen l’alliberament de 200 presos de consciència. Els EUA també reclamen al castrisme que abandoni la repressió

La ressaca per la mort del dissident Orlando Zapata Tamayo després de 85 dies en vaga de fam i l’implacable control policial per evitar que el seu funeral es convertís en un acte polític contra el govern de l’Havana està desencadenant un enrarit mar de fons que podria arribar a multiplicar la pressió contra el castrisme. El règim veu com la crisi econòmica va a més i la situació política se li podria complicar arran de la decisió de quatre presos polítics i d’un altre dissident de començar una vaga de fam que pren el relleu de Zapata en l’exigència clara de reclamar l’alliberament dels 200 presos de consciència que hi ha a Cuba.

Els vaguistes són Eduardo Díaz Fleitas, Nelson Molinet i Diosdado González, reclosos al presidi Kilo 5 (en referència al quilòmetre on es troba) de la província de Pinar del Río, i Fidel Suárez Cruz, del penal Kilo 8 de la mateixa regió. Tots quatre formen part del grup de 75 opositors condemnats a penes de presó de fins a 28 anys en la coneguda Primavera Negra del 2003, quan el govern els va detenir acusant-los de ser “mercenaris” al servei dels Estats Units.

El cinquè vaguista, el periodista i psicòleg Guillermo Fariñas, començava la vaga de fam dimecres a casa seva a Santa Clara. Fariñas és un activista polític de salut delicada, que ja ha fet 23 vagues de fam, la més sonada de les quals va ser el 2006 per reclamar l’accés sense restriccions a internet per a tots els cubans, un fet que encara avui no es compleix a l’illa comunista. El psicòleg va decidir iniciar la vaga després que agents de seguretat el van colpejar quan es dirigia a la vetlla de Zapata a Banes, a la província d’Holguín.

Crida a la calma
Tant el portaveu de la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional (CCDHRN), Elizardo Sánchez, com l’economista Óscar Espinosa, una de les veus més influents de la dissidència cubana, han demanat als vaguistes que desisteixin del seu objectiu perquè els és perjudicial per a la salut i no tindrà cap efecte sobre el règim, presidit per Raúl Castro des de fa dos anys.

Des de Washington, la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, va clamar ahir al Congrés contra la mort del dissident Zapata i va reiterar l’exigència que Cuba alliberi “els més de 200” presos de consciència que hi ha a l’illa. “El govern dels EUA lamenta profundament la mort d’Orlando Zapata i expressa el seu condol a la família, alhora que reitera la forta objecció a les accions del govern cubà”, deia la cap de la diplomàcia nord-americana.

Davant l’actuació de l’Havana (que ha silenciat la mort als mitjans nacionals) i les pressions dels republicans i de mitjans com el diari The Washington Post, que critiquen les polítiques d’acostament de Washington a Cuba, Clinton va reconèixer: “Hi ha proves que cada vegada que intentem encoratjar el flux de persones i informació, el règim de Castro es tanca. És l’últim que volen”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.