Política

Tot és començar

En la primera martingala Luigi va obtenir un benefici net d’1,6 milions d’euros en quinze dies amb una empresa d’un sol treballador, ell. L’exdiputat del PSC va crear fins a set empreses en vuit anys

Fins a tres operacions tancades i una quarta en marxa. I cadascuna més complicada que l’anterior. Aquest és el llegat que deixa Luis Andrés García Sáez, Luigi, almenys pel que fa a la investigació que ha dut a terme la Guàrdia Civil i que apareix en el sumari del cas Pretòria. Tota bola de neu té un origen, i la primera pedreta se situa en l’anomenada operació Pallaresa.

Luigi ja havia tastat el món del totxo el 1993, amb la creació d’Iniciativas e Infraestructuras SA. En seguirien set més creades en vuit anys. Amb prou coneixements adquirits, el 24 de febrer del 1999 la dissol i el juliol d’aquell any crea una empresa ad hoc per a la primera martingala, Tultar Corp SL. N’és l’administrador Manuel Valera Navarro, però no té cap treballador. El 2001 l’Ajuntament de Santa Coloma aprova el primer pla urbanístic per als terrenys de la Pallaresa. Caràcter terciari i residencial, però hi preveu tot just un hotel, un centre comercial i d’oci i 60 pisos de lloguer a 15 anys. Poc llaminer.

El 29 de març del 2002 se n’adjudiquen les obres a tres empreses (unió temporal d’empreses amb mil accions per a cadascuna): Construcciones Riera, Excover i Proinosa. Aquesta última, propietat de Josep Singla, conegut de Luigi. I el 4 d’abril, cinc dies després, Tultar Corp contracta com a treballador Luigi. El pla s’encalla, hi ha discussió al consistori, el procés s’allarga. I el 20 d’octubre Luigi aconsegueix que Construcciones Riera i Excover li venguin les seves accions per 200.000 euros (cent euros l’acció) i ajornar-ne el pagament.

Quinze dies després Tultar (Luigi) ven 1.948 d’aquelles 2.000 accions a una empresa holandesa, ARD Choille BV, per 1.756.157 euros (901,5 euros per acció), i les 52 restants a l’empresa Capçal per 46.878 euros (901,5 euros per acció). L’endemà, 7 de novembre, Proinosa, que no havia fet cap moviment, ven les seves mil accions inicials a ARD Choille per 901.5188 euros; sí, a 901,5 euros per acció. A finals de novembre Luigi paga els 200.000 euros a Riera i Excover, i el 31 de desembre Tultar l’acomiada.

Un any més tard el ple de l’Ajuntament de Santa Coloma aprovaria la primera modificació d’usos del pla, que acabaria amb cent pisos de protecció oficial, 60 pisos assistits de lloguer, 110 pisos de renda lliure i 647 places d’aparcament, hotel i centres comercial i d’oci a banda. Ep, i un centre assistencial. I el 4 d’agost d’aquell any es dissol Tultar Corp: benefici net d’1,6 milions en dos anys d’activitat (cinc de vida) i amb un sol treballador.

La roda no havia fet més que començar. El 12 de desembre del 2003, 19 dies abans de ser acomiadat, Luigi ja inverteix 1,4 milions (dels 1,6) a comprar terrenys a Sant Andreu de Llavaneres. Comença la segona operació, anomenada Niesma, per a la qual Luigi activa una altra empresa, City Actividades Immobiliarias, que tenia adormida des del 2002 i que serà nuclear a partir de llavors, amb les operacions Badalona i Niesma II.

L’altra diferència és que a la Pallaresa se’n va sortir amb els seus contactes. A partir de Niesma li caldrà picar més amunt per a les requalificacions i necessitarà una altra mena de contactes. I és aquí on entraran en acció les empreses Poliafers (Lluís Prenafeta) i Versabitur (Macià Alavedra).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.