Política

Nou crim polític a Rússia

Una activista pro drets humans, col·laboradora de la periodista Anna Politkóvskaia, és segrestada i assassinada al Caucas

L'activista russa pro drets humans i periodista Natàlia Estemírova va ser segrestada i assassinada ahir al Caucas, en un nou crim que torna a posar el Kremlin i el poder que ha instaurat a Txetxènia en l'ull de l'huracà. Estemírova, íntima amiga de la també periodista russa assassinada Anna Politkóvskaia, va ser trobada morta en un bosc de la República d'Ingúixia, veïna de Txetxènia. "El cos presenta dues ferides al cap, és clar que ha estat assassinada", va detallar ahir una portaveu del ministeri de l'Interior ingúix.

Segons la policia, l'activista pro drets humans va ser segrestada quan sortia de casa seva a Grozni, la capital de Txetxènia, i obligada a entrar per la força en una furgoneta blanca. "Només va tenir temps de cridar que la segrestaven", va afirmar un testimoni dels fets. El seu cos va ser trobat hores després amb dos trets al cap i un tercer al pit a prop de l'autopista Kavkaz, a Ingúixia.

Crítica amb el poder, Estemírova treballava per a l'organització de defensa dels drets humans Memorial de Grozni, una de les més conegudes de Rússia i l'única que opera a Txetxènia. L'activista i periodista, de 50 anys, investigava ja des del començament de la primera guerra txetxena -a mitjans dels anys 90- segrestos, tortures i altres abusos contra civils.

Els últims mesos Estemírova havia recopilat un seguit de proves que milícies progovernamentals txetxenes havien incendiat la casa d'alguns dissidents. "No dubtem que el segrest té a veure amb la seva activitat professional", deia ahir Tània Lokxina, investigadora de Human Rights Watch, abans que en conegués la mort.

Molt propera a Politkóvskaia, Estemírova va fer front, des de la defensa dels drets humans, a un règim que no veu amb bons ulls la dissidència. El 2007 va ser guardonada amb el primer premi Anna Politkóvskaia per la seva tasca en la lluita contra les atrocitats en zones en conflicte. La seva mort és l'últim d'una sèrie d'assassinats de periodistes i activistes a Rússia, crims sense aclarir que han indignat la comunitat internacional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.