Política

Mas diu que totes les comunitats no poden estar per sobre de la mitjana en el finançament excepte amb un "nou teorema Zapatero"

El president de CiU alerta que l'Estatut exigeix que els 100.000 milions del finançament actual es reparteixin de forma diferent

El president de CiU, Artur Mas, ha afirmat aquest dijous que no tots els territoris de l'Estat podran quedar per sobre de la mitjana en el nou sistema de finançament autonòmic tret que hi hagi un "nou teorema Zapatero", i ha advertit també que si no es compleix l'Estatut "les coses no podran continuar sent com fins ara".

Així, Mas ha emfatitzat que el "famós sudoku" de l'exministre Solbes "no s'ha resolt", i ha recordat que el retard a resoldre el sistema de finançament, d'acord amb la previsió a l'Estatut, és d'onze mesos, que aquesta llei orgànica s'incompleix "amb total impunitat", i que ha estat concebuda per resoldre el finançament català i no el de la resta de les comunitats.

Ha advertit que CiU "no afluixarà la corda", i ha exigit el pacte amb el president Zapatero a la Moncloa. Segons els seus comptes, que són els reflectits a l'Estatut, surten més de 5.000 milions d'euros. Tot seguit, s'ha preguntat si no es "tocaran" els 100.000 milions del finançament actual, perquè l'Estatut diu que això "cal repartir-ho de manera diferent", llevat de sanitat, educació i serveis socials. Per a tota la resta, "que pot ser un 30% o un 35%", s'ha de "repartir diferent", i de fet aquí és on "hi ha el problema, ja que no tothom pot quedar per sobre de la mitjana".

Dit això, Mas ha considerat que les xifres no quadren, tret que hi hagi "un nou teorema Zapatero", i ha subratllat que si Catalunya i Andalusia queden per sobre de la resta, per tenir més població, "llavors algú estarà per sota".

CiU no té encara cap dada sobre la proposta de la vicepresidenta Elena Salgado, però el seu president ha insistit que els criteris de solidaritat han de ser "digeribles" per als qui "posen els diners".

Per tot això, ha conclòs que quan se'ls demana generositat, ningú recorda que no es va reclamar el mateix a Manuel Chaves quan va rebre 2.400 milions d'euros "als 15 dies d'arribar Zapatero a la Moncloa", ni tampoc quan en va cobrar 1.500 a càrrec del deute històric, abans de ser nomenat ministre de Política Territorial.

Així, ha insistit que Catalunya contribueix a la solidaritat estatal amb un 9% del seu PIB i és "supergenerosa". Per al líder de CiU, ara es tracta que passi de ser "supergenerosa" a "generosa" i de "racionalitzar", i per a això "algú ha de deixar de guanyar una mica", i ha insistit que pot ser que Zapatero tingui "un nou teorema" al qual no arribin "els mortals".

Artur Mas ha eludit parlar de comunitats "sobrefinançades", però sí que ha dit que alguna autonomia, "no només Catalunya", posa més que altres "en detriment de la seva cohesió social", perquè "de pobresa n'hi ha a tot arreu".

Per tot això, també ha avisat que si no es compleix l'Estatut, les coses "no podran seguir igual que han estat durant molt temps", tot i que no ha volgut precisar més. Segons Mas, no és un problema que ara hi hagi una situació de crisi, i ha revelat que quan no n'hi havia, Zapatero li va arribar a dir: "Artur –a mi em diu Artur–, no et preocupis, perquè això del finançament ho arreglarem perquè hi ha molts diners".

No ha volgut parlar de pèrdua de confiança, i s'ha estimat més esperar que es resolgui el finançament i també la sentència que emeti el Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Tot i això, sí que ha matisat que perquè hi hagi confiança s'han de complir els pactes, tot i que no ha volgut "dramatitzar" les conseqüències d'un incompliment, "perquè no és oportú".

Preguntat sobre si el finançament trencarà el tripartit, Mas ha recordat que ICV-EUiA, membre del govern, va votar en contra de la llei d'educació de Catalunya amb l'argument que els governs d'esquerres estan per canviar les coses "i no per mantenir l'statu quo dels qui han manat sempre", en al·lusió a l'escola concertada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.