Política

Judici militar a una voluntària d’una ONG catalana a Hondures

Alba Ochoa va ser detinguda per defensar un seguidor del destituït president Zelaya que protestava contra el nou govern. Una missió de la Comissió Interamericana de Drets Humans aterra a Tegucigalpa

Judici sumaríssim davant d’un tribunal militar per anar a fer fotos d’una manifestació dels opositors al nou govern d’Hondures. Aquest és el tràngol que ha d’afrontar avui Alba Ochoa, col·laboradora de la xarxa Comparte a Hondures, que pertany a l’ONG catalana Fundació Comparte. “Alba és una voluntària hondurenya que ens ha ajudat en qüestions de drets humans”, explica Philippe de Dinechin, director d’aquesta ONG, que opera al país centreamericà des de l’any 1998, després dels estralls causats per l’huracà Mitch.

Alba Ochoa va ser detinguda la setmana passada, quan defensava un noi que era colpejat pels agents que reprimien una concentració de seguidors del president destituït Manuel Zelaya que en demanaven la restitució. Zelaya va ser deposat i expulsat del país el 28 de juny per un cop d’Estat militar que, des de llavors, ha encès una espiral de violència al país.

Malgrat les súpliques d’Ochoa durant la detenció, “la policia no va parar i la va tenir 72 hores incomunicada, sense dret a un advocat”, recorda De Dinechin. Finalment, després de la pressió dels familiars i de diverses organitzacions humanitàries, la fotògrafa hondurenya va ser alliberada dissabte passat amb una citació per presentar-se avui al judici militar. “Alguns companys li van aconsellar que no s’hi presentés, però ella està decidida a anar-hi”, afegeix el director de l’ONG catalana. Ochoa ja ha denunciat les forces policials i els efectius del batalló Cobra per haver-la torturat colpejant-la amb barres d’acer.

Delegació humanitària
A la condemna unànime del cop d’Estat hondureny per la comunitat internacional, ahir s’hi afegia el fet que una delegació de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) iniciava una visita al país. La missió es va reunir amb els magistrats del Tribunal Suprem i amb alguns representants de la societat civil amb l’objectiu d’elaborar un informe sobre possibles violacions de drets humans, en especial al col·lectiu d’opositors i periodistes. De tota manera, l’informe de la CIDH no té previst emetre conclusions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.