Política

Berlusconi es reuneix amb Obama per primer cop a a Washington

Creu que haver invitat Gaddafi a Roma no perjudicarà la seva visita americana. Entre els temes confirmats a l'agenda hi ha la propera cimera del G-8 i noves regulacions econòmiques i financeres

Barack Obama,  el president dels Estats Units, rebrà aquest dilluns a la Casa Blanca el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i s'espera que tots dos abordin els preparatius  de la cimera del G-8, que se celebrarà al juliol, precisament a Itàlia.

La trobada de Berlusconi i Obama se celebra després de la visita a Itàlia del líder libi, Muammar al-Gaddafi, el qual va aprofitar la seva estada a Europa per arremetre contra els EUA.

Les declaracions de Gaddafi podien resultar ofensives per als Estats Units, ja que va afirmar que no hi ha cap diferència en la manera com actuen els EUA i el que fa l'organització terrorista Al-Qaida. Aquesta frase va fer que el ministre d'Exteriors italià puntualitzés ràpidament que "haver invitat Gaddafi no significa que estiguem d'acord amb tot el que diu". Tot i això, Roma ja ha expressat que la visita del líder libi no perjudicarà la reunió entre Berlusconi i Obama.

Un altre fet que marca la seva reunió a Washington és l'escàndol en què es troba per la seva amistat amb la jove de 18 anys Noemi Letizia; la publicació d'unes fotos a la seva mansió de Sardenya en què alguns dels seus hostes apareixen despullats, i el polèmic divorci de la seva esposa, Veronica Lario.

La Casa Blanca ha assenyalat en un comunicat recent que, a més de la cimera del G-8 que se celebrarà a la localitat de L'Aquila (Itàlia) entre el 8 i el 10 juliol, els dos mandataris parlaran de diversos assumptes estratègics d'interès comú.

Berlusconi, per la seva part,  ja ha avançat en declaracions a mitjans de comunicació italians que ell i Obama  debatran sobre les noves regulacions econòmiques i financeres. Entre els temes en l'agenda podria haver-hi també la petició dels EUA que Itàlia accepti alguns detinguts del penal de Guantánamo. Tot i això, cap de les dues parts ha confirmat si en parlaran.

Berlusconi va visitar Washington per últim cop l'octubre del 2008, quan George W. Bush, amb qui tenia una gran amistat, va oferir un sopar d'Estat en honor seu i el va rebre al Despatx Oval. Després de la seva estada de dos dies, van oferir una roda de premsa conjunta amb el mandatari italià.

Aquest cop, però, la trobada serà diferent perquè el primer ministre italià serà a la capital nord-americana menys d'un dia. Després d'una conversa al Despatx Oval passaran a una breu sessió amb la premsa i Berslusconi marxarà cap a Roma aquest mateix dilluns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.