Política

"Símbols franquistes en una Constitució? No sé a què es refereix"

La Moncloa garanteix que s'aplicarà la llei de la memòria històrica al cas de l'Eurocambra. Fonts governamentals reparen la relliscada de De la Vega, que ha proclamat que ignora la polèmica quan els eurodiputats del PSOE ja han demanat la retirada de l'exemplar de la carta magna decorat amb l'àguila de Sant Joan

"No sé a què es refereix". Així ha contestat la vicepresidenta primera del govern de José Luis Rodríguez Zapatero al periodista que li ha preguntat si cal retirar o substituir l'exemplar de la Constitució que s'exhibeix a l'Eurocambra, decorada amb símbols utilitzats pel règim franquista –la vella àguila de Sant Joan dels Reis Catòlics repescada per Franco, el jou i les fletxes de la Falange i la divisa Una grande y libre– impresos a tot color.

La resposta ha causat desconcert a la sala de premsa de la Moncloa, on aquest divendres al migdia es feia l'habitual compareixença posterior al consell de ministres, retransmesa en directe per televisió.

Més de 24 hores després que esclatés la polèmica per l'objecte que representa Espanya en una exposició permanent al Parlament Europeu –la major part dels altres països hi tenen objectes artístics–, María Teresa Fernández de la Vega ignora, o assegura que ignora, la qüestió.

I afirma no saber-ne res després que la notícia hagi circulat tot un dia i fins i tot després que els mateixos eurodiputats del PSOE, el seu partit, hagin anunciat que faran arribar al president del Congrés, el també socialista José Bono, la petició perquè l'exemplar sigui substituït per un altre que no tingui els símbols franquistes. Va ser Federico Trillo, president del Congrés durant un govern del PP, qui va enviar l'objecte polèmic per a la mostra, i ara correspondria a Bono fer el canvi.

Per l'eurodiputada socialista espanyola María Muñiz, "no és procedent l'exhibició de símbols inconstitucionals o antidemocràtics, ni d'Espanya ni de cap altre país de la Unió Europea". Per aquesta raó, segons informava ahir dijous l'agència Efe, Muñiz s'adreçarà al president del Congrés de Diputats perquè canviï l'exemplar exposat per un altre "que contingui els símbols constitucionals de l'Espanya democràtica".

Tot i que el seu partit sembla que ha pres una posició clara respecte al cas, la vicepresidenta ha donat mostres de resistir-se a creure el que li estaven explicant quan se li ha fet un resum ràpid dels fets. "Ah, doncs no ho sé, ho mirarem, perquè em sorprèn que una Constitució espanyola tingui símbols franquistes. Haurem de recollir la informació. Si és cert... evidentment que sí que... s'haurà de substituir, però m'estranya... La Constitució espanyola només té símbols constitucionals i democràtics perquè és democràtica", ha al·legat atropelladament abans de posar fi a la roda de premsa.

Reparació de la relliscada
Fonts de la Moncloa han intentat posar remei a la relliscada de la vicepresidenta immediatament després de la compareixença. Aquests portaveus han assegurat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que s'aplicarà la llei de memòria històrica al cas: es comprovarà si hi ha els símbols franquistes –les fotos ho mostren– en el llibre exhibit a Brussel·les i si es confirma es retirarà l'exemplar, que serà substituït per un altre que no tingui aquestes imatges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona