Política

Obama defensa l'enviament de 30.000 soldats més a l'Afganistan "per interès nacional vital"

El president dels Estats Units alerta el govern afganès que s'han acabat "els dies dels xecs en blanc" i l'insta a combatre la corrupció i defensar la població

La nova estratègia de Barack Obama per a l'Afganistan passa per reforçar el contingent militar aquest estiu i començar a fer tornar les tropes el 2011.

Si més no, aixi ho ha explicat el president nord-americà en horari de màxima audiència als Estats Units (de matinada a Catalunya).

Davant dels alumnes de la prestigiosa escola militar de West Point, Obama ha destacat que "la guerra no està perduda" i que "en el nostre interès nacional vital" ha decidit enviar a l'Afganistan 30.000 efectius més que contribuiran a "crear les condicions perquè els EUA puguin transferir la responsabilitat als afganesos".

Segons ha dit, el nou contingent militar es desplaçarà a l'Afganistan en els propers vuit mesos per lluitar contra la insurgència talibana però, cosa que és més important, les tropes no s'hi quedaran indefinidament, sinó que començaran a retirar-se a partir del juliol del 2011.

De fet, aquest calendari de retirada ha estat el gran argument d'Obama per defensar aquesta impopular decisió.

I és que al seu entendre, "el perill no farà més que créixer si la regió retrocedeix i Al-Qaida podrà operar amb impunitat" i, per tant, el nou reforçament militar permetrà "crear les condicions per transferir la responsabilitat als afganesos".

Els primers marines començaran a arribar al país asiàtic pels volts de Nadal i la seva tasca serà lluitar contra els rebels talibans i ajudar les forces afganeses a prendre el control de les zones més volàtils del país.

L'augment de tropes proposat, al costat dels 22.000 soldats compromesos al començament d'any, elevarà la presència nord-americana al país asiàtic per sobre dels 100.000 efectius, més de la meitat dels quals han estat enviats a la zona per Obama.

Avís a Karzai
El discurs d'Obama, de 35 minuts, ha inclòs un avís al govern afganès: "S'han acabat els dies dels xecs en blanc". Ha dit que donarà suport als líders que "combatin la corrupció i defensin la població", però que alhora, "esperem que els que no siguin eficients o siguin corruptes hagin de passar comptes".

Així, l'objectiu és entrenar i col·laborar amb les forces afganeses fins que es puguin fer càrrec de la seguretat i l'estabilitat del seu país. És per això que Obama ha fixat els objectius que ha de complir el govern afganès. Els EUA demanen al govern de Hamid Karzai més transparència per lluitar contra la corrupció.

Amb tot, Obama espera convèncer una opinió pública cada cop més contrària a la guerra a l'Afganistan, que ja fa 9 anys que dura i que ha suposat la mort de 918 soldats nord-americans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.