Política

Revolta sagnant al Kirguizistan

L’oposició anuncia la presa del poder arran de la dimissió del govern i la desaparició del president, acusat de corrupte

El descontentament popular que des de feia uns mesos anava en augment a la República exsoviètica del Kirguizistan, a l’Àsia central, va desembocar ahir en grans aldarulls en diverses ciutats del país, que només a la capital, Bixkek, van provocar desenes de morts i ferits durant els enfrontaments amb les forces de seguretat i van forçar la dimissió del govern kirguís.

Els manifestants, que van ocupar diverses seus de l’administració i del govern d’algunes regions i van calar foc a l’edifici de la Fiscalia de Bixkek, exigien la dimissió del president, Kurmanbek Bakíev, i del seu entorn. A Bakíev, que va arribar al poder fa cinc anys després de la Revolució de les Tulipes, se l’acusa de corrupció i nepotisme, de violar els drets humans i de protagonitzar una involució democràtica. L’oposició, que els darrers mesos havia patit una forta persecució, va canalitzar el malestar popular, que ha crescut molt des del gener després de l’augment dels preus dels serveis comunals, sobretot de l’electricitat i de la calefacció, que ha enfonsat encara més en la pobresa moltes famílies.

A més d’utilitzar bales de goma i gasos lacrimògens, les forces de seguretat van disparar contra els manifestants quan intentaven assaltar les seus del poder i, segons l’opositor Omurbek Tekebàiev, durant la repressió de la protesta a Bixkek van morir unes 100 persones, mentre que la informació oficial parlava ahir a la nit de 47 morts i 300 ferits.

Les autoritats van decretar l’estat d’emergència i el toc de queda a Bixkek i altres regions, i a la nit es desconeixia on era el president. Segons unes fonts, hauria volat al Kazakhstan i d’altres deien que era al sud del Kirguizistan.

Rosa Otunbàieva, destacada líder opositora i exministra d’Exteriors, va anunciar a la nit que “el president no se sap on para” i que “el poder de la República l’assumeix l’oposició”, que ahir mateix va crear un govern provisional d’unitat popular liderat per ella i format per 14 persones. Mentrestant, el ministeri d’Interior i els militars mantenien la neutralitat, però els opositors confiaven en l’alliberament de l’extitular de Defensa Ismail Issakov per restaurar l’ordre a la capital.

Un activista pels drets humans de la ciutat de Talàs, on la protesta havia començat dimarts, va informar l’agència Interfax de la mort en un xoc violent del ministre d’Interior, Moldomussa Kongatiev, que s’havia desplaçat a la localitat per intentar resoldre la crisi. Des d’Interior, però, no van confirmar la mort del ministre. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.